Leuke kinderproefjes!

geroosterde venkel

1. Proef met licht
Kijken door een rauw ei!

Dit heb je nodig:
– Rauw ei
– Zaklantaarn
– Schoenendoos met deksel
– Schaar

Wat moet je doen?
Knip een gat in het deksel van de schoenendoos, iets kleiner dan het ei. Doe je zaklamp aan en leg die in de doos. Met de straal richting het gat in het deksel. Leg nu het ei op het gat.

Wat gebeurt er?
Je ziet de dooier van het ei zitten! Het lijkt wel een röntgenfoto. Röntgenstralen zijn onzichtbaar. Ze zijn zo sterk dat ze door vlees heen dringen. Zichtbaar licht kan een beetje door de eischaal heen komen. En maakt het binnenste zichtbaar!

2. Proef met vulkaan
Een vulkaan is een explosief ding. Dat gaan we hier niet namaken. Maar met de lavastroom kun je wel experimenteren!

Dit heb je nodig:
Zuiveringszout
Rode kleurstof (bijv. nepbloed van de feestwinkel)
1 leeg frisdrank- of waterflesje
Afwasmiddel
Azijn
1 glas

Wat moet je doen?
Zet het flesje op de grond en schep er drie theelepels zuiveringszout in. Gooi er rode kleurstof en een paar druppels afwasmiddel bij. Schenk een half glas azijn bij het goedje. Zie je de ‘lava’ stromen?
Schep een grote berg van zand en druk ‘m stevig aan. Haal een beetje zand uit het midden. Je flesje moet erin passen. De bovenkant moet open blijven. Klaar is de vulkaan!

Wat gebeurt er?
Door zuiveringszout en azijn bij elkaar te gooien, ontstaat er koolzuurgas. De bubbels zijn lichter dan de vloeistof. Daarom willen ze naar boven. Doordat de opening van de fles smaller is dan de ruimte in de fles, wordt de druk bovenin groter. Het koolzuurgas reageert daar met het afwasmiddel. Er ontstaat een rode, schuimende massa die door de hoge druk uit de fles spuit.

3. Proef met raketwagen
Bouw een ballonwagen die er als een raket ervandoor schiet!

Dit heb je nodig:
– 4 plastic dopjes van frisdrankflessen
– een rechthoekig stuk karton van 15 bij 10 cm
– 2 rietjes (minstens één moet buigbaar zijn)
– 2 dunne stokjes van ongeveer 15 cm (satéprikkers werken perfect)
– 1 ballon
– 1 elastiekje
– Stevig plakband (tape)
– Schaar
– Hamer
– 1 spijker
– Zachte klei

Wat moet je doen?
1. Knip een van de korte zijdes van het stuk karton zó dat je de vorm van een skateboard krijgt. Dan is je raketwagen aërodynamisch.
2. Knip een rietje doormidden. Maak een deel van het rietje met tape vast in de breedte van het stuk karton. Het andere deel plak je vast aan de andere kant.
3. Duw de twee satéprikkers door de halve rietjes.
4. Tik voorzichtig met de hamer en de spijker in ieder plastic dopje een gaatje.
5. Steek de vier dopjes aan de uiteindes van de stokjes. Als de gaatjes te groot zijn voor de stokjes gebruik je wat zachte klei. Zorg dat de dopjes kunnen draaien!
6. Blaas de ballon op en laat hem leeglopen. Doe dit een paar keer, zo wordt het rubber soepeler.
7. Maak het tuitje van de ballon met een elastiekje aan de korte kant van het tweede (nog hele) rietje vast.
8. Draai het karton om en maak het rietje met de ballon vast over de lengte van het karton. Gebruik tape. Belangrijk: zorg dat een klein stukje van het rietje over de rand van het karton uitsteekt.
9. Blaas nu via het rietje de ballon op. Knijp het rietje nog even dicht, zodat er geen lucht kan ontsnappen en zoek een glad oppervlak op waar je wagen overheen kan racen.

Wat gebeurt er?
Laat je wagen los… en hij sjeest ervandoor! Dat komt doordat de lucht uit de ballon met hoge snelheid via het rietje ontsnapt. Dit is de derde wet van Newton in actie! Die beroemde natuurkundige deed onderzoek naar zwaartekracht, én stuwkracht. Hij bedacht de formule ‘actie = – reactie’. Die bepaalt dat alle kracht die één kant uitgaat, ook in tegenovergestelde richting ontstaat.

Meer leuke proefjes doen? Kijk op www.zozitdat.nl.