Liever een meisje

geroosterde venkel

Not done
Je zou kunnen zeggen dat het not done is om aan te geven dat je een extreme voorkeur voor het geslacht van je kind hebt. Maar wat als jou dit overkomt?

Flair
Flair deed een online enquête onder 362 vrouwen die zwanger of al bevallen zijn. Bijna 36 procent verlangde en verlangt naar een dochter.18,8 procent schaamde of schaamt zich nog steeds voor haar voorkeur. Acht van de 172 bevallen vrouwen die meededen aan de enquête gaf aan nog steeds verdrietig te zijn met het geslacht van hun kind.

Diep gekoesterde wens
Volgens psycholoog Annet Heijerman gaat een diepgekoesterde kinderwens altijd gepaard met verwachtingen. Je stelt je voor hoe het zal zijn als je een gezin hebt. Die voorstelling wordt gevormd door wat je hebt meegemaakt. Annet:”Als je bent opgegroeid met een zus en dat als fijn hebt ervaren, kan het zijn dat je ook een gezin met twee meiden wenst. Ook je ervaring met een gezin in de omgeving kan van invloed zijn op je beeld van een perfect gezin.

Moeder Michelle
Michelle (34), is verdrietig en boos om het feit dat ze geen dochter kreeg. “Toen ik zwanger was van de eerste heb ik voor 700 euro aan meisjeskleding gekocht op een webshop en in winkels meisjeskleren apart laten leggen”. Maar Michelle kreeg helemaal geen meisje, toen ze er bij de echo achter kwam dat ook haar derde kind een zoon was, barste ze in tranen uit.

Teleurstelling voorkomen
Bij teleurstelling kun je vatbaarder zijn voor een depressie. Die teleurstelling noemen ze ‘Gender dissapointment’. Om de teleurstelling te verlichten is het misschien het beste je in te stellen op het krijgen van een zoon in plaats van een dochter en al vroegtijdig te vragen wat het gaat worden. Om zo de ‘klap’ na de geboorte te verminderen. In extreme gevallen zal zelfs daarna nog teleurstelling aanwezig zijn.

Gender Consult
Annet Noorlander richt in 1999 Gender Consult op, een bedrijf dat stellen adviseert hoe ze op een natuurlijke manier de kans op een dochter of zoon kunnen vergroten. Haar methode; proberen de natuur te beïnvloeden door middel van een dieet en een specifieke timing zou zorgen voor een slagingspercentage van 85%.

Maar waar ligt eigenlijk de ethische grens? In Nederland mag je het geslacht van een kind niet met klinische methoden beïnvloeden, tenzij daar een medische reden voor is, zoals de kans op een erfelijke ziekte. Een ‘Gender Kliniek’ in Utrecht, die via ivf methodes werkte, werd dan ook snel weer gesloten. “Het leven is niet maakbaar”, vindt psycholoog Annet Heijerman. “Als je een enorm sterke voorkeur hebt, kun je je afvragen of je überhaupt wel aan kinderen moet beginnen”.

Lees meer over ‘Gender Dissapointment’ in de Flair Mama, die nu in de winkel ligt! Of bestel ‘m hier.