Limoenijs met tijm

geroosterde venkel

Ik moet Janneke Vreugdenhil gelijk geven. Dit weer inspireert tot ijs maken. Zonder of met ijsmachine, al dan niet zelfvriezend. De discussie op haar NRC Next-weblog Koken etc. over het thema van deze week ‘ijs’ is vandaag meteen goed van start gegaan. Kardemomijs, kriekbiersorbet, ontbijtkoekijs en basilicumijs zijn favoriet. Ook het bio vanille-ijs van AH doet het goed in de discussie. Ik blijf voorlopig bij mijn verfrissende limoensorbet met tijm. Heerlijk verkoelend en in no-time in de ijsmachine.

Limoensorbetijs met tijm, voor 4 personen:

125 ml water
200 g suiker
1 blaadje witte gelatine
1 limoen
200 ml vers limoensap, ca. 6 limoenen
2 takjes verse (citroen)tijm

Breng het water met de suiker zonder te roeren aan de kook en laat de suiker op laag vuur oplossen. Roer nog steeds niet en laat een paar minuten inkoken tot een suikersiroop. Week de gelatine in de tussentijd in ruim koud water. Rasp de schil van de gewassen limoen. Neem de schilletjes uit het suikerwater (is geen must, ziet er zelfs erg leuk uit). Voeg van het vuur de uitgeknepen gelatine toe, los op en voeg ook het limoensap toe. Ris de tijm erboven van de takjes en laat het ijsmengsel goed afkoelen. Zet eventueel in de koelkast om door en door koud te laten worden. Je kunt het ijsmengsel ook de dag of avond van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Draai van het ijsmengsel in de ijsmachine een mooie sorbet. Vries de sorbet eventueel verder aan in de diepvries. Bewaar het ijs niet te lang vanwege de kristalvorming.

Welk ijs is jouw favoriet? Maak je het zelf of waar shop je voor het lekkerste ijs?