Linkshandig of rechtshandig?

geroosterde venkel

Hoe kun je zien of je baby linkshandig of rechtshandig is? Pas rond het derde levensjaar zal je kindje ‘beslissen’ of hij links- of rechtshandig is. Toch kun je na het eerste jaar misschien al kijken of hij een voorkeur voor links of rechts heeft.

Rechtshandig
De eerste maanden zijn negen van de tien kinderen rechtshandig. Waarom de mens een sterke voorkeur heeft voor rechtshandigheid weet niemand. Een kleine aanwijzing is mogelijk al in de baarmoeder te zien. De meeste ongeboren baby’s liggen met hun rechterkant dichterbij de buikwand van de moeder. De rechterzijde van de baby kan hierdoor meer prikkels ontvangen dan de linkerzijde. De rechterzijde ontwikkelt zich dan iets beter. Tijdens de eerste jaren kan dit veranderen. Rond de derde levensjaar kan je pas zien of je kind rechts- of linkshandig is.

Toch kun je met een aantal test rond het eerste jaar al kijken of je kindje een voorkeur voor rechts of links heeft. Dwing je kindje nooit om met zijn rechterhand te tekenen. Laat hem vooral zijn gevoel volgen.

Testjes
Een kleine test die je kunt doen is een papier oprollen en je kindje vragen of hij of zij erin wilt kijken. Doet je kindje dit met zijn linker- of rechteroog?

Een andere test is een bal rollen. Kijk eens met welke voet je uk de bal tegenhoudt. Rechts of links?

Ook kun je een muziekdoosje aan de kleine geven. Tegen welke oor houdt je kindje het doosje?

Kleine kinderen zullen in het begin voorwerpen met twee handen vasthouden. De echte definitieve keuze weet je dus veel later.