Linzensalade

geroosterde venkel

Nu we gisteren weer eens linzen aten, heb ik me voorgenomen ze niet meer zo lang uit het oog te verliezen. Daarom komt straks de receptenzoeker van delicious. op tafel – kijk bij zoeken op www.deliciousmagazine.nl

Bleu d’Auvergne is een blauwaderkaas uit de Zuid-Franse Auvergne en wordt gemaakt van koemelk. Met een stevige, ietwat nootachtige smaak past de kaas goed bij de knapperige linzen, gerookte spek en pittige rucola.

Groene linzensalade, bijgerecht voor 4:

200 g groene linzen uit Puy (o.a. natuurwinkel)
zout
versgemalen peper
100 g gerookt spek, stuk, in reepjes
4 el olijfolie extra vierge
75 g bleu d’Auvergne
sap van 1 citroen
2 sjalotjes, gesnipperd
1 el verse tijmblaadjes
60 g rucola

Spoel de linzen af in een zeef onder koud stromend water. Kook ze in ruim water met zout in ± 25-30 min. gaar. Verhit 1 el olie in een koekenpan en bak het spek in ± 15 min. zachtjes uit, zodat het knapperig wordt. Laat de spekjes uitlekken op keukenpapier. Snij 50 g van de kaas in stukjes en prak de rest fijn in een schaal. Roer 2 el citroensap, 2 el spekvet en de olijfolie door de fijngemaakte kaas. Breng de dressing op smaak met zout en peper. Laat de linzen in een vergiet uitlekken en schep ze met het spek, de stukjes kaas, de sjalotjes en tijm door de dressing. Laat de salade 30 min. staan, zodat de smaak zich kan ontwikkelen. Schep vlak voor het serveren de rucola erdoor. Serveer de salade lauwwarm of koud.