Meergranenbrood zonder gluten

geroosterde venkel

Een glutenintolerantie betekent dat je geen gewoon brood kunt eten. Voor veel mensen is dat erg vervelend. Er is tegenwoordig echter steeds meer keus op het gebied van glutenvrije producten. Glutenvrij brood is bij veel supermarkten verkrijgbaar, maar het is nóg lekkerder om het zelf te maken.

Probeer eens dit recept uit voor een meergranenbrood zonder gluten.

Wat?
2 koppen boekweitmeel
1 kop maïsmeel
1 kop rijstemeel
1 theelepel zout
3-4 eetlepels plantaardige olie
beetje citroensap (optioneel)
2 theelepels (wijnsteen-)bakpoeder
1 theelepel zuiveringszout
iets minder dan 2 koppen mineraalwater met koolzuur

Hoe?
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven op 200 graden.

Haal het meel door een zeef en voeg zout, olie en citroensap toe. Roer met een houten spatel door elkaar. Voeg het bakpoeder en zuiveringszout toe en roer nogmaals. Voeg het water toe, totdat er een dik cakebeslag ontstaat (niet te lang roeren!).

Doe het bakpapier in de bakvorm. Laat het iets over de rand uitsteken. Doe het deeg in de bakvorm. Strijk het deeg glad en geef met een mes een snee in de lengte van het brood. Giet hier wat olie op.

Plaats het blik net onder het midden in de voorverwarmde oven, samen met een schaaltje water. Bak het brood in ongeveer 35 minuten gaar (als een satéprikker er droog uitkomt).