Ik word gek van die knopjes…

Ken je dat? Je koopt een nieuwe oven/koffiemachine/ander huishoudelijk apparaat naar keuze, en het begint je spontaan te duizelen. Het ding heeft namelijk zoveel knopjes en andere toeters en bellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er is maar één oplossing: je moet je zien te worstelen door de gigantische handleiding die bij je aankoop geleverd is. Waar te beginnen?

Op James’ wishlist
Gelukkig doet Miele niet aan overbodige poespas. Onder het motto ‘design for life’ bieden ze de keuze uit een splinternieuwe collectie inbouwapparatuur (de 6000-serie), van (stoom)ovens tot magnetrons en van afzuigkappen tot koffiemachines. Met een innovatief design, sterke kwaliteit en handige technische snufjes, maar dus zónder die dubbeldikke handleiding. Zelfs de grootste a-techneut weet wel raad met deze apparatuur. Zoals een koffieautomaat met een sensor, die automatisch de grootte van een kopje herkent zodat je precies de goede hoeveelheid koffie krijgt geschonken. De gadgets van James Bond zijn er niets bij!

Snel en gezond
Ook de MultiSteam-stoomoven staat ongetwijfeld op de wishlist van James. De stoom komt de oven binnen op acht verschillende inlaatopeningen en daardoor zijn de opwarmtijden van de gerechten kort. En, ook fijn: dankzij de stoombereiding blijft niet alleen de natuurlijke smaak van de ingrediënten behouden, maar ook de mineralen en vitamines. Een voorbeeld van zo’n gezond en heerlijk gerecht is deze aziatische strudel.

Nodig:
Deeg:
30 g boter
250 g bloem
een mespunt zout
1 ei (m)
6-8 el water
vetvrij papier
bloem om te bewerken

Vulling:
15 g gemberwortel
400 g rundergehakt
1-2 tl Chinees vijf-kruidenpoeder
4-5 el lichte sojasaus
cayennepeper
2 kleine wortelen (± 100 g)
2 lente-uien
150 g Chinese kool
olie
75 g taugé
1-2 el limoensap
zout

Laat de boter in pan op de kookplaat op laag vermogen smelten en vervolgens afkoelen. Kneed 25 gram van de afgekoelde, vloeibare boter met bloem, zout, ei en water tot een glanzend deeg. Bol het deeg op en bestrijk het met de gesmolten boter. Wikkel het deeg in vetvrij papier en laat het 30 minuten op kamertemperatuur rusten.

Schil ondertussen de gember en rasp hem fijn. Bak het gehakt met de gember, het Chinees 5-kruidenpoeder, 3 eetlepels sojasaus en cayennepeper in een droge pan aan. Neem het gehakt uit de pan.

Schil de wortelen en maak de lente-ui en Chinese kool schoon. Snijd de lente-ui in fijne ringen en de wortelen en kool in fijne reepjes (julienne). Verhit wat olie in een pan en bak de gesneden groente zacht aan. Was de taugé, laat het uitlekken en verhit het kort mee. Breng op smaak met sojasaus, limoensap en eventueel zout. Voeg het gehakt toe en proef of het goed op smaak is. Laat het gehaktmengsel afkoelen.

Kneed het deeg door en rol het uit op een grote, met bloem bestoven keukendoek tot een rechthoek van ± 55 x 35 cm. Maak het deeg dunner door er met de rug van de handen onder te gaan en het zo vanuit het midden op te rekken. Het deeg moet zo dun worden dat de keukendoek er doorheen schijnt.

Snijd het deeg in 6 gelijke rechthoeken. Verdeel de vulling over de deeglapjes. Sla de korte zijden van het deeg iets over de vulling en rol de strudel vanaf de lange kant op.

Leg de strudels met de naad naar beneden op de bakplaat. Bestrijk ze met wat olie en bak ze in de combi-stoomoven. Bestrijk ze tijdens het bakken nog 2-3 keer met olie of met het bakvocht van de bakplaat.

Stand: Combikoken – Hetelucht Plus

Stap 1.                        30 °C               90 % vocht     7 minuten

Stap 2.                        170-190 °C     0 % vocht       35 minuten

Serveer de strudels lekker warm met bijvoorbeeld zoete chilisaus of een lichte pindasaus.

© beeld: Shutterstock