Missverkiezingen

geroosterde venkel

Schoonheidswedstrijden voor meisjes zijn in de jaren ’60 ontstaan in New Jersey en Miami. Inmiddels is het in de Verenigde Staten een traditie waar zo’n 25.000 jonge meisjes aan mee doen. De meisjes worden gekleed en opgemaakt alsof ze volwassen vrouwen zijn. Behalve hun uiterlijk laten ze ook zien welke talenten zij bezitten.

In de Verenigde Staten zijn er twee soorten child beauty pageants: elegant, waarbij het draait om natuurlijke schoonheid, en glitz, waar veel make up en roze jurkjes de boventoon voeren.

Alles draait om geld en uiterlijk
Een dagje meedoen aan een beautywedstrijd kost al gauw een euro of duizend. Je betaalt voor de inschrijfkosten, reiskosten, make-up en accessoires. Maar het meeste geld zit in de outfits. Ouders en grootouders halen hun spaarrekeningen leeg om hun kleine prinsesje maar de mooiste te laten zijn. Als het kleine meisje namelijk wint, zou ze er namelijk veel geld mee kunnen verdienen.

Er zijn prijzen voor de beste drie deelneemsters (met natuurlijk maar één echte winnares). De rest gaat met lege handen weer naar huis. De geldprijzen zijn voor veel moeders het belangrijkste doel om hun dochter mee te laten doen. Al zijn er ook veel wedstrijden waar het gaat om de eer en om het winnen van een goedkoop, plastic kroontje.

Haat en nijd
De meisjes die meedoen aan de missverkiezingen moeten perfect zijn, van make-up tot pijpenkrul en spray-tan. Aan jaloerse blikken en negatieve opmerkingen valt niet te ontkomen. Maar wie er niet tot in de puntjes verzorgd uitziet, wordt misprijzend aangekeken.

Botox en nepborsten
Moeders gaan vaak tot het uiterste om hun dochter een ster te laten worden. Behalve het vele geld dat erin wordt gestoken, zijn er ook moeders die hun dochter cosmetische behandelingen laten ondergaan. Nepwimpers en lippenstift voldoen namelijk allang niet meer.

De 8-jarige Britney Campbell krijgt bijvoorbeeld om de drie maanden een botoxbehandeling in haar voorhoofd, lippen en rond haar ogen. Haar moeder Kerry voert de botoxinjecties zelf uit, om de kosten te besparen. Britney krijgt ook ontharingsbehandelingen, om overtollig haargroei in de pubertijd te voorkomen. Maar dat is nog niet alles, het kleine meisje zou binnenkort ook nog een borstvergroting en bewerkte neus krijgen.


Amerika’s mooiste: De 6-jarige Eden Wood. De foto’s zijn afkomstig van haar Facebook-pagina.

De mooiste
De moeders van deze dametjes zien hun dochter vaak als een levende pop, die ze kunnen aankleden en opmaken. Er wordt veel aan gedaan om het kleine prinsesje de mooiste te laten zijn. De meisjes voelen dan ook de druk om zich te bewijzen. Maar helaas kan niet iedereen de begeerde titel bemachtigen. Toch is het de 6-jarige Eden Wood gelukt. Zij mag zichzelf het mooiste kleine meisje van Amerika noemen.

Bronnen: Marie Claire, The Sun & Daily News