Mobieltjes en condooms tegen #hiv

Je krijgt een sms’je met de vraag: ‘Baby’s kunnen besmet raken met hiv wanneer hun geïnfecteerde moeder hen borstvoeding geeft – waar of niet waar?’ Wat stuur je terug?

Wereld vol verschillen
Om heel eerlijk te zijn, voordat ik aan de slag ging voor dance4life wist ik het antwoord niet. Drie maanden geleden zijn online specialist Pim, ICT-specialist Fred, projectmanager Robert en ik (Sanne, communicatie-expert) uitgekozen om vanaf februari als World of Difference-projectgroep in Kenia aan de slag te gaan.

Dankzij de voorbereidingssessies met de betrokken organisaties dance4life, IICD en de Vodafone Foundation zijn we de afgelopen twee weken gelukkig veel wijzer geworden. Daarnaast – en soms pijnlijk genoeg – is ook duidelijk geworden dat er nog een hele lange weg te gaan is.

Digitale bloemetjes en bijtjes
Waar er in Nederland nog altijd de stigma’s over hiv doorbroken moeten worden, is er in Kenia nog meer behoefte aan informatie over seksualiteit en gezondheid. Het is er bijvoorbeeld niet raar om te denken dat je SOA weg kunt wassen, of dat je van hiv geneest door seks te hebben met een maagd.

Onder jongeren, maar ook onder ouders en leraren leven meerdere van zulke misverstanden. Juist om die reden is het zo belangrijk dat we de jongere generatie direct kunnen bereiken. Met sms’jes, social media en lesmateriaal kunnen we meisjes en jongens op een interactieve manier de informatie geven die zo hard nodig is en onderzoeken waar zij behoefte aan hebben.

Trending topic
Bij World of Difference blijken mobieltjes dus net zo belangrijk als condooms. We beginnen alle vier steeds meer te beseffen dat we aan een project mogen werken waarbij we Keniaanse jongeren met trending topics, Facebook-updates en sms-quizen wijzer mogen maken over hiv en aids. Op 19 februari stappen we in het vliegtuig naar Nairobi, waar het echte avontuur dan eindelijk gaat beginnen.

Nu zou ik op die eerste vraag terugsms’en: ‘waar’. Ons doel is dat zoveel mogelijk jongeren in Kenia dat na het aankomende jaar ook doen. Tot over tien maanden!

Wil je het project blijven volgen?
Mijn belevenissen lees je via Twitter @sadubbelne of mijn blog op worldofdifference.nl en sadubbelne.com.