Naakt slapen is goed voor je zelfvertrouwen (+ nog 6 voordelen voor naaktslapers)

naakt-slapen

Misschien moet je er überhaupt niet aan denken om met een pyjama aan in bed te liggen en is het Eva-kostuum allang jouw uniform in bed. Daarentegen zijn er ook volksstammen die naakt slapen wel erg… naakt vinden. Toch brengt het ook een boel voordelen mee. 

Als je die pyjama achterwege laat slaap je niet alleen beter, maar zouden ook je algehele gezondheid, zelfvertrouwen en relaties met sprongen vooruit gaan. Toch nog niet helemaal overtuigd? Lees dan vooral even verder.

Want dit zijn de 7 voordelen van naakt slapen:

1. De kwaliteit van je slaap wordt beter

Om lekker te kunnen slapen, moet je je fris en comfortabel vallen. Daar draagt naakt slapen aan bij. Het houdt je ’s nachts koeler en voorkomt dat je als een mummie verwikkeld raakt in de stof van je nachthemd.

2. Je valt sneller in slaap

In slaap vallen hangt samen met je lichaamstemperatuur. Naakt zijn zorgt ervoor dat de temperatuur van je huid wat daalt, zodat in slaap vallen makkelijker wordt. Misschien is het nog niet aan de orde, maar naakt slapen kan daarom ook vrouwen in de menopauze helpen. Die hebben vaak te maken met opvliegers waar ze ’s nachts wakker van worden.

3. Het verbetert de kwaliteit van sperma

Willen jullie dolgraag een kindje? Naakt slapen kan natuurlijk geen wonderen verrichten, maar misschien wel een beetje helpen bij het proces. De mannelijke zaadproductie werkt namelijk in optima forma wanneer de testikels een beetje koel zijn. Als die testikels niet te warm of te koud zijn, komt dat zowel de kwaliteit als de kwantiteit ten goede.

4. Het verkleint de kans op vaginale schimmelinfecties

De boel daaronder af en toe een tijdje laten doorluchten is goed voor de gezondheid van de vagina. Daar is naakt slapen de perfecte gelegenheid voor. Strakke, warme kleding vergroot de vochtigheid en hitte in dat gebied en dat is in dit geval allesbehalve sexy. Het vergroot namelijk de kans op een schimmelinfectie. Verban de pyjama en voorkom dat soort leed.

5. Het kan de relatie met je partner verbeteren

Huid-op-huidcontact vergroot de intimiteit en dat komt je relatie ten goede. Als je fysiek bent ingesteld, brengt een liefdevolle hand op een blote huid voor warmte en geborgenheid binnen je relatie. Naakt knuffelen verlaagt ook de aanmaak van cortisol (het stresshormoon) en verhoogt de aanmaak van oxytocine (het liefdeshormoon). Dat zorgt ervoor dat partners elkaar in lange relaties nog steeds aantrekkelijk vinden.

6. Het is goed voor je zelfvertrouwen

Vertrouwd worden met je geboortepak (naakt, dus) geeft je zelfvertrouwen een oppepper. Probeer naakt slapen te zien als waarmee je je lichaam viert; iets wat je verdient.

7. Het is goed voor je huid

Kleding die in de weg zit leidt tot zweten, wat uiteindelijk weer kan leiden tot infecties, uitslag en acne. Naakt zijn zorgt ervoor dat vuil en zweet niet gaan broeien op je lijf. Neem een douche voor het slapen gaan en laat de huid ademen.

Dat naakt slapen kan in het begin nog best onwennig zijn. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk en investeer in een fijn dekbedovertrek. Een overtrek van natuurlijk materiaal (zoals linnen) of zijde is het fijnst. Ga wel alsnog op tijd je mandje in: een naakte nacht kan een gebroken nacht nooit compenseren.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: Well + Good. Beeld: iStock
VIVA's Susan wilde ooit Carrie Bradshaw worden, maar heeft nog steeds geen New Yorks brownstone-appartement, geen Manolo Blahniks en geen walk-in closet. Wél een huis in hartje Utrecht en vriendinnen die altijd ruzie maken over wie Miranda, Charlotte, Samantha of Carrie is. Houdt enorm van mensen die zichzelf niet te serieus nemen en nadrukkelijk níet van mannen die salsa dansen. Volg haar op IG via @susandalstra.