Ongegrond Gezond

Zojuist zag ik een reclame van Ik Kies Bewust. Ik weet niet wát er precies met mij gebeurde, maar in ieder geval borrelde onmiddellijk een soort Peter R. De Vries in mij omhoog. Ik vertrouwde het gewoon niet en bezocht gelijk de site van deze jolige gezondheidsstichting. Je zou voor de grap eens op de site moeten kijken, want je wordt er spontaan vrolijk van.

één van de belangrijkste taken van de stichting zijn, volgens eigen zeggen: De consument te stimuleren gebalanceerd en gezonder te eten. Een nobel streven, me dunkt. Ik vraag me echter af hoe ver deze flut-stichting wil gaan om dit streven waar te maken. Mijns inziens geven ze namelijk allerlei producten ten onrechte het zogenaamde Ik Kies Bewust-logo (ook al zo’n term om spataderen van te krijgen).

één van de producten die op de productlijst van Ik Kies Bewust staan, is namelijk Cup-a-Soup. Blijkbaar is het eten van Cup-a-Soup uitermate gezond en uitgebalanceerd. Daar valt wat mij betreft over te discussiëren. Cup a Soup (en zowat alle andere soepen en aanmaaksauzen) bevat namelijk het ingrediënt E-621, oftewel smaakversterker.

Een kort onderzoek op internet naar dit ingrediënt geeft een berg informatie prijs. Ik kom alarmerend veel sites tegen die aangeven dat dit spul ronduit slecht is. Andere bronnen zeggen dat E-621 de oorzaak is van vetzucht. Weer andere sites menen dat deze smaakversterker ‘niet ongezond’ is.

Kortom, de meningen zijn verdeeld. Feit is wel dat diverse onderzoeken spreken over een Chinees Restaurant Syndroom. Het spul wordt namelijk nogal enthousiast in de Chinese maaltijden gestrooid (ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik Chinees heb gegeten plof ik zowat uit elkaar).

Kortom, het product is niet onomstreden en hoe je het ook wendt of keert: E-621 is in ieder geval niet uitgebalanceerd en gezond. En ik vraag me dus af hoe serieus we een dergelijke stichting moeten nemen. Een stichting die notabene is opgericht door een aantal grote levensmiddelenproducenten (Huh? Wat? Belangenverstrengeling?).

Tot zover de kritisch en onderzoekende Rob. Vanaf morgen weer een luchtig stukje.