Opruimen

geroosterde venkel

Natuurlijk heb jij wel wat beters te doen dan steeds de rotzooi achter iedereen op te ruimen. Met deze tips zorg je dat je niet overspannen raakt van het huishouden.

  • Nobody is perfect. Dus jij ook niet. Probeer niet ten koste van alles je huis piekfijn in orde te maken. We kunnen niet allemaal zoals Bree uit Desperate Housewives zijn. Verleg je normen en waarden een beetje want een net huis en kinderen is geen ideale combi.

  • Om je toch te wapenen tegen die altijd o zo perfecte buurvrouw die moeiteloos de combinatie werk, kinderen, huishouden lijkt te kunnen combineren: zet de stofzuiger standaard in de gang. Als ze aanbelt kun je net doen alsof je net van plan was dit apparaat ter hand te nemen.

  • Geniet van je kinderen zolang ze nog klein zijn. Speel zoveel mogelijk met ze en doe leuke dingen. Laat de boel maar een beetje de boel. Straks als ze groter zijn en hun eigen dingen willen doen, heb je weer genoeg tijd over om het huis aan kant te houden.

  • Ruim bij voorkeur ’s avonds op als de kinderen al naar bed zijn. Eerder heeft toch geen zin. Doe dat op een vast tijdstip en besteedt er niet meer dan een half uur aan. Zorg dat je een speelhoek in de huiskamer hebt waar je alle speeltjes met een grote bezem zo naartoe kan vegen. Een paar grote kisten en de rotzooi is binnen een mum van tijd weg.

  • Zijn je kinderen oud genoeg, laat ze dan meehelpen in het huishouden. Geef ze gemakkelijke klusjes zoals  het opruimen van hun eigen speelgoed, tafel dekken, hun eigen bed rechttrekken etc. Laat hierbij ook jouw normen en waarden los. Wees blij dat het gedaan is, hoe het gedaan is, is van ondergeschikt belang.