Overwin je rijangst

geroosterde venkel

Rijangst is er in gradaties. Van klamme handen bij het invoegen op de snelweg, het nemen van complexe verkeerspleinen en ondergronds parkeren tot een angst die zo zwaar is dat de auto niet eens meer de weg op gaat.

Erger en erger
De meeste mensen met rijangst gaan lastige verkeerssituaties uit de weg. Ze bedenken uitvluchten als: ‘Met de trein is goedkoper’, ‘Ik heb verkeerde hakken aan, rij jij?’ en ‘Ik heb vandaag geen zin in file’. Zo wordt de drempel om auto te rijden steeds hoger.

De angst kan zulke proporties aannemen dat zich paniekaanvallen gaan voordoen. Iemand met rijangst wil zo’n aanval te allen tijde voorkomen en durft daardoor op een gegeven moment helemaal niet de auto meer in. Deze angst voor rijangst maakt het allemaal nog erger.

Onzekerheid
Soms heeft de rijangst een concrete aanleiding, bijvoorbeeld een ander psychologisch probleem of een verkeersongeval. In verreweg de meeste gevallen is de onzekerheid een geleidelijk gevolg van onvoldoende ervaring op de weg.

Het is niet verwonderlijk dat vooral vrouwen rijangst hebben. Als vrouwen samen met een man in de auto zitten, zijn zij vaak de bijrijder. Onzekerheid steekt dan sneller de kop op dan wanneer vrouwen altijd achter het stuur zouden zitten en meer kilometers zouden maken.

Kilometers maken
De angst voor rijangst is alleen te doorbreken door toch te gaan rijden. Er bestaan rijscholen die zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met rijangst. Hoe meer kilometers je maakt en merkt dat het rijden goed gaat, hoe sterker de overtuiging wordt dat het ook de volgende keer goed gaat. Routine opbouwen, daar gaat het om.

De rijinstructeur neemt niet meteen het stuur over als de leerling een slinger maakt, maar laat hem zelf oplossingen bedenken, waardoor het zelfvertrouwen groeit.

Mensen met een rijbewijs die zich toch onzeker voelen over hun rijvaardigheid, kunnen bij de ANWB een RijZekertraining volgen.

In therapie
Is de rijangst dieper gegrond en liggen er ook nog andere psychische problemen aan ten grondslag, bijvoorbeeld extreme faalangst of een trauma als gevolg van een ernstig ongeval, dan bestaan er speciale therapieën waarmee rijangst overwonnen kan worden.

Heb jij rijangst? Doe de test!