Paaseieren schilderen: tips & tricks

geroosterde venkel


Elk jaar spelen eieren weer een belangrijke rol met Pasen. Het schilderen van eieren samen met de kinderen is een familiebezigheid en het verstoppen en zoeken ervan vinden ze nog het leukste. Hieronder staan een aantal tips & tricks om de eieren op hun mooist te maken.

Tips & tricks
Je kunt de eieren verven met eierverf, maar je kun het ook origineler aanpakken. Het is in ieder geval belangrijk dat je de eieren voor het schilderen eerst kookt. Lees hier hoe je ook alweer het perfecte ei kookt!

Verven met natuurlijke kleurstoffen
Om de eieren alvast een basiskleur te geven, kun je ze ook koken in natuurlijke kleurstoffen. Een paar voorbeelden van natuurlijke kleurstoffen zijn:
– bieten (licht rood)
– schillen van een limoen of sinaasappel, wortel of selderijzaad (licht oranje)
– kurkuma, koenjit of saffraan (geel)
– spinazieblaadjes (licht groen)
– bosbessen (blauw)
– sterke koffie, koffiedrab of uienschillen (beige/bruin)

Je legt de eieren op de bodem van de pan en doet er water bij zodat ze onder water komen te liggen. Voeg een theelepel azijn toe, waardoor de kleur sterker wordt. Daarna voeg je de natuurlijke kleurstof toe. Laat de eieren een kwartier koken. Als de eieren dan nog niet genoeg gekleurd zijn kun je de eieren een nacht in de koelkast laten staan, bedekt met het kleurmiddel.

Versieren
Na het koken van de eieren kun je ze gaan versieren. Je kunt bijvoorbeeld versiersels erop plakken, zoals gedroogde bloemetjes, glittertjes, lintjes en papier. Naast het versieren met verf, kun je de eieren ook mooi maken met krijtjes of stiften.

Motieven maken
In de winkels zijn speciale eiersjablonen te koop, maar er zijn ook trucjes om zelf een motief op het ei te maken.

• Om een mooi, wit lijnenpatroon te maken, plak je kleine plantjes op het ei en laat je het ei koken.

• Je kunt de schil van het ei ook met kaarsvet bedruppelen voordat je het in een verfbadje legt. Als het ei is opgedroogd haal je het kaarsvet er weer af en je heb je eigen motiefje. Je kunt dit eventueel een paar keer herhalen met verschillende kleuren, maar begin dan wel altijd met de lichtste kleur!

• Polen en Oekraïners staan bekend om hun Pysanki-eieren. De eieren worden gedeeltelijk bedekt met bijenwas en vervolgens in een verbad gedompeld. De was wordt er dan afgehaald en op andere plekken aangebracht. Zo gaat het een tijdje door, totdat je een prachtig Paasei hebt.

Bekende eierhoofdjes
Je kunt op de eieren ook gezichten schilderen van bekende eivormige figuren. Bekende eierhoofdjes zijn Bert en Ernie, De snorkels en Suske en Wiske.

Waar komt de gewoonte om eieren te verven eigenlijk vandaan?
Waarschijnlijk is het idee ontstaan bij de oude Perzen. Volgens hen bestond er vroeger een goede geest waaruit twee broers, Ormoezd en Ahriman, ontstonden. Ahriman kon Orzmoed niet uitstaan waardoor de goede geest Ahriman naar de duisternis stuurde. Toen Ahriman terugkwam, maakte hij boze geesten die moesten vechten tegen de goede geesten van Ormoezd. Deze maakte een ei waarin hij zijn goede geesten stopte. Ahriman deed hetzelfde met zijn boze geesten. Op een gegeven moment braken de eieren, waardoor de boze en goede geesten zich op de aarde verspreidden.

Ter herinnering aan dit verhaal vieren de Perzen nog steeds rond maart hun eierenfeest. Tijdens dit feest geven ze elkaar gekleurde en versierde eieren. Soms maken ze ook doosjes in de vorm van eieren, volgestopt met allerlei verrassingen voor hun vrienden of plagerijtjes voor hun vijanden. En Pasen heeft deze traditie dus overgenomen! Op deze manier staan eieren ook een keer in de schijnwerpers.

Bekijk hier wat inspiratie van Pinterest: