Pakjesavond-eten

geroosterde venkel

Nog één nachtje en het is pakjesavond! Samen zingen & roepen aan de schoorsteen op die goede man met zijn zwarte schare. Dat vergt energie! En dus eten we boerenkoolstamppot als we De Smaak van December mogen geloven. Koken etc. geeft juist een recept voor stevige erwtensoep. Volgens Allerhande komen de Oudhollandse hapjes weer op tafel. En wij? Wij eten een stoofpot met bisschopswijn & kruidnootjes, die ik vanavond al op het vuur zodat hij morgen nóg lekkerder is…

Stoofpot met bisschopswijn & kruidnootjes, voor 4 personen:

600 g runderlappen
2 el roomboter
200 ml glühwein (fles)
1 blik tomatenblokjes
50 g kruidnoten
2 stukjes mandarijnenschil (alleen oranje)
1 takje rozemarijn

Dep de runderlappen droog, snijd desgewenst in blokjes en bestrooi met zout en peper. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees bruin aan. Schenk de wijn en tomatenblokjes erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag, voeg de kruidnoten, de stukjes mandarijnenschil en het takje rozemarijn toe en stoof het vlees op laag vuur in zo’n 2 uur zachtjes gaar. Hoe langer, hoe lekkerder… Lekker met stokbrood en aioli, Spaanse knoflookmayonaise.