Parttime vegetariër: kaastaart met bosui

geroosterde venkel

Ook wij zijn wat heet parttime-vegetariërs. Minstens 1 en soms 2 dagen per week eten we geen vlees. Parttime vegetariërs zijn de laatste jaren booming. Ieder heeft er zo zijn reden voor.

Vegetarisch koken is helemaal niet moeilijk. En al helemaal niet ongezond zoals velen denken. Wie de hele week gevarieerd eet, kan met een gerust hart de vleescomponent weglaten. Wie toch aan zijn eiwitten, ijzer en vitamine B12 denkt, moet zeker eens in het enorme assortiment vleesvervangers duiken. De tijd van alleen smaakloze tofu ligt gelukkig achter ons. Vegetarische balletjes, Italiaanse schnitzels en roerbakreepjes in allerlei smaken. Ze zijn allemaal vertegenwoordigd in het ‘groene’ koelschap.

Deze dagen kook ik uit het nieuwe basiskookboek van AH. Ook hierin staan genoeg gerechten en tips voor een vegetarische maaltijd: penne met tuinbonen, rucola en Parmezaan of een heerlijke curry van winterpeen met linzen. Ook een gevulde paprika, deze keer met couscous, feta en munt ontbreekt niet. En wat te denken van een tomatentaart met roquefort?

Ik heb vandaag gekozen voor de kaastaart met bosui. De belegen kaas geeft de taart een ferme kaassmaak. Door de kaas in plakjes te schaven, krijgt de taart een mooie structuur. Laat de taart na het bakken 5 minuten staan, dan wordt de kaas iets steviger. Je kunt de taart dan gemakkelijker snijden doordat de kaas niet uit de taart loopt (trouwens al eens wandelende kaas gezien… 😉 ).

De deegplakjes ontdooi je in nog geen 10 minuten op het aanrecht. De bosui kun je vervangen door reepjes zongedroogde tomaat.

Kaastaart met bosui, vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen:

5 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries), ontdooid
1 el bloem
250 g belegen kaas
3 bosuitjes, in ringetjes
3 eieren
100 ml slagroom
nootmuskaat

nodig: kaasschaaf, deegroller, ingevette lage taartvorm van 25-26 cm, mengkom en satéprikker

1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bestrooi het werkvlak en de deegroller met de bloem. Leg de plakjes deeg op elkaar en rol ze uit tot een ronde lap van ca. 30 cm doorsnede.
2. Bekleed de taartvorm met het deeg. Snijd, als je dat wilt, het deeg dat over de vorm hangt af.
3. Schaaf de kaas in plakjes. Bedek de bodem van de vorm met plakjes kaas. Strooi er een laagje bosui over. Leg hierop weer een laag met plakjes kaas. Ga zo door tot de kaas en bosui op zijn. De laatste laag moet uit plakjes kaas bestaan.
4. Breek de eieren boven de kom, voeg de slagroom en naar smaak nootmuskaat en versgemalen peper toe en klop alles goed los. Schenk het eimengsel over de plakjes kaas. Zet de vorm op het rooster en schuif het rooster een richel onder het midden in de oven.
5. Bak de taart in ca. 30 minuten goudbruin en gaar. Controleer na 30 minuten of de taart gaar is. Steek de satéprikker in het midden van de taart. Komt hij er schoon uit, dan is de taart gaar. Als er een beslag aannkleeft, heeft hij nog even nodig.
6. Laat de taart uit de oven nog 5-10 minuten staan, dan kun je hem beter snijden. Lekker erbij: kropsla met tomaat.

Tip: ook lekker is kerriepoeder door het eimengsel, neem 1-2 theelepels en gebruik dan geen nootmuskaat.