Passie voor pesto!

geroosterde venkel

Met pesto weet iedereen raad, althans dat dacht ik tot gisteren. Tijdens een presentatie van Grand’Italia over pesto leerde ik dat Nederland in de keuken eigenlijk niet zo goed weet wat te doen met een potje goede pesto. Iedereen kent pesto ‘van horen zeggen’ maar daar blijft het dan ook bij. De meeste mensen laten een pesto in de supermarkt lekker op de schappen staan en genieten er veelal buitenshuis van, jammer!!!

Degene die pesto wel gebruiken, doen dat zo veelzijdig dat het oorspronkelijke gebruik volledig de weg is kwijt geraakt: pesto is voor het bereiden van een pastagerecht. Op brood, in salades of als topping voor carpaccio, gegrild vlees of vis is absoluut heel lekker maar pesto wordt daarmee al snel verward met de grovere Franse tapenade.

Wat is pesto? De klassieke pesto is een mengsel van verse basilicum, pijnboompitten en Parmezaanse kaas of Pecorino dat in de vijzel wordt fijngestampt. In een dun straaltje wordt vervolgens extra vergine olijfolie toegevoegd tot de pesto de gewenste dikte heeft. Pesto sluit daarmee perfect aan bij de huidige trend waarin we op zoek zijn naar eenvoud en pure, liefst authentieke, smaken. Authentiek, waarvoor het dus oorspronkelijk bedoeld is: pesto als pastasaus.

Pasta met pesto is heerlijk. Gebruik altijd pesto van de beste kwaliteit zoals de pesto van Grand’Italia. Alle ingrediënten zijn vers en komen uit Italië. Grand’Italia heeft 4 heerlijke varianten. De bekendste is de traditionele pesto Genovese, uit het Noorditaliaanse Genua op basis van verse basilicum. De pesto rosso heeft als basis zongedroogde tomaten en de pesto olive -hoe verrassend, je raadt het al- olijven. Verder is er nog pesto peperoni op basis van gegrilde rode en gele paprika’s die ook erg lekker is en een zalige geur verspreidt boven je bord.

Pasta met pesto: snel, simpel en vooral erg lekker. De pure smaken en geur van pasta met pesto hebben verder niets extra’s nodig, hooguit een lekker glas lichtgekoelde rode wijn.

Trenette al pesto, voor 4 personen:
400 gram trenette (of spaghetti)
zout
4-6 eetlepels goede pesto Genovese

Kook de linguine in ruim water met zout beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af en vang daarbij een gedeelte van het kookvocht op. Doe de pasta terug in de pan en schep de pesto erdoor. Voeg eventueel een scheutje kookvocht en zout en peper naar smaak toe. Verdeel de pasta over de borden en ga meteen aan tafel: pasta wacht niet!