Picknickciabatta met zalm

geroosterde venkel

Oorspronkelijk komt picknick van het Franse ‘pique-nique’ en betekent het kleine maaltijd. De zomervakantie leent zich prima om te picknicken. In het stadspark, op het strand of tijdens een wandeling of een fietstocht in de natuur. Of waarom niet gewoon onder de parasol in de tuin of op het dakterras? Vooral kinderen zijn er dol op. Met een mand vol lekkere verrassingen maak je er voor hen al snel een bijzonder dagje van.

Vandaag volgde ik een picknick-workshop waar we veel handige tips kregen en heerlijke nieuwe recepten maakten. Naast de flesopener, afvalzakken en wat spelletjes voor de kinderen is een verbanddoos geen overbodige luxe. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje.

De picknicks van tegenwoordig zijn vaak kleine openluchtetentjes, culinaire feestjes, met hartige en zoete taarten, salades, luxe sandwiches en uiteraard een glas wijn. De tijd van de broodtrommel met belegde boterhammen en pakjes appelsap zijn we voorbij. Dat je heus geen halve dag in de keuken hoeft te staan, bewijst dit heerlijke ciabatta. Aangevuld met vers fruit, (kant-en-klare) muffins en koude muntthee in een thermosfles heb je al een goed gevulde picknickmand.

Picknickciabatta met bieslookroomkaas en zalm, voor 6 personen:

100 ml droge witte wijn
1 sjalot, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
250 gram roomkaas
2 el bieslook
1 ciabatta
100 gram gerookte zalm

Kook de witte wijn met de sjalot en knoflook in tot de helft. Haal de pan van het vuur en meng er de roomkaas en bieslook door. Breng op smaak met zout en versgemalen (citroen)peper. Snijd de ciabatta horizontaal door en besmeer de beide helften met de roomkaas. Beleg de onderste broodhelft met de zalm en leg de bovenste helft er weer op. Verpak de ciabatta strak in plasticfolie en leg in de koelkast tot je de picknickmand inpakt. Neem een broodmes mee en snijd de ciabatta ter plekke in 6 brede repen.