Platte peterselie: de allerlekkerste van allemaal!

geroosterde venkel

Vandaag ontving ik een mail van blog-collega’s Koken met Karin en Onno Kleyn met de oproep om een zwaar gezamenlijk culinair offensief te starten. Helm op, harnas aan, de komende tijd zul je door ons met platte peterselie gebombardeerd worden! Ik doe van harte mee.

Platte peterselie bevat drie tot vier keer zoveel etherische olie en dus aroma dan zijn krullerige neef. Buiten de hoofdstad (en zeker hier in het zuiderse Maastricht) is het amper verkrijgbaar; alleen bij de ouderwetse groentenman en allochtone winkels zie je de platte peterselievariant mondjesmaat. Vraag er naar bij je groenteman en in de groothandel, dan kunnen we over hopelijk niet al te lange tijd allemaal genieten van deze peterselie die absoluut de allerallerallerlekkerste is!

Alvast een simpel recept dat je deze zomer vast nog vaak gaat maken.

Gemarineerde tomaten met platte peterselie, voor 2-3 personen:

4 rijpe tomaten
1 eetlepel witte wijnazijn
3 eetlepels olijfolie extra vergine
1 tl mosterd
2 eetlepels blaadjes platte peterselie

Tomaten in partjes snijden en zaadlijsten verwijderen. Partjes in lengte halveren en in schaal doen. Van azijn, olijfolie, mosterd, zout en peper vinaigrette kloppen en door tomaten scheppen. Tomaten op koele plek (niet in de koelkast, dat komt de smaak niet ten goede!) een uurtje laten marineren, af en toe omscheppen. Verdeel de tomaten over de borden en schep er wat marinadevocht over. Strooi de platte peterselie erover en geef er hompen brood bij om in het vocht te dippen.