Gevalletje Handmaid’s Tale? President Venezuela roept vouwen op meer kinderen te baren

Een wel heel opmerkelijke oproep van de Venezolaanse president Maduro doet ons denken aan de bizarre serie Handmaid’s Tale. Maduro roept vrouwen massaal op om veel kinderen te baren om zijn land weer een impuls te geven. Uhm okey? Maduro ziet het toch echt als de enige oplossing; nieuwe baby’s zouden de bevolkingsaantallen weer op peil kunnen brengen. 

LEES OOK:
Ook Joseph Fiennes uit ‘The Handmaid’s Tale’ ziet bizarre gelijkenis met Trump-beleid: ‘Sommige vergelijkingen moeten worden gemaakt’

De president maakte de opmerking tijdens een op televisie uitgezonden evenement waar hij een vrouw bedankte die zes kinderen op de aarde had gezet. ‘Iedere vrouw moet zes kinderen krijgen. Laat ons land groeien!’, riep hij. Een typische Gilead-setting dus.

Onverantwoord

Hoewel we niet moeten vergeten dat vrouwen altijd zélf mogen bepalen of ze wel of geen kinderen baren, merkten Mensenrechtenorganisaties nog een ander puntje op. Zij noemden Maduro’s opmerking onverantwoord, omdat de Venezolanen momenteel aan vrijwel alles een gebrek hebben. Zo zouden eerste levensbehoeften zoals kleding en eten bijvoorbeeld niet beschikbaar zijn. ‘De president vraagt om meer kinderen te maken om het land te laten groeien, maar dat land kan die kinderen niet voeden’, zei een woordvoerder van een groep die opkomt voor de rechten van jongeren in Venezuela.

Situatie Venezuela

Het gaat niet zo goed in Venezuela. Vanwege de economische en politieke crisis in het land zijn volgens de VN meer dan 4,5 miljoen Venzolanen op de vlucht geslagen. Ook lijden zo’n 9 miljoen mensen honger in het land. Daarbovenop concludeerde Human Rights Watch vorig jaar in een rapport dat de gezondheidszorg er ‘volledig is ingestort’ en dat de sterfte onder kinderen flink is gestegen.

Bron: NOS | Beeld: iStock