Over rem-, kwijl- en andere sporen

Kinderen zijn smeerpoetsen. De mijne versieren hun ondergoed met remsporen en smeren chocoladepasta aan de onderkant van de eettafel.

Nou heb ik van schoonmaken mijn werk gemaakt, dus ik ben er echt niet vies van, maar ik kan weleens moedeloos worden van de hoeveelheid werk die dat grut me bezorgt. Bij mijn eerste kind ging ik nog vol energie aan de slag met de zwaar bevlekte rompertjes. In het beste geval werd de fruithap- of strontvlek iets minder bruin, maar helemaal weg ging het nooit. Bij het tweede kind gaf ik de strijd op. Dan maar vlekken.

Zeg maar dag tegen je zijden blouse
Ik hield me vast aan het idee dat het allemaal beter zou worden, na die periode van snot op de vloer en zure kwijlsporen op mijn zijden blouse. Maar toen brak de periode aan van de groene knieën in spijkerbroeken en de onvermijdelijke ‘ongelukjes’ tijdens de zindelijkheidstraining. Tien wassen per week en standaard een emmertje met onderbroeken in de week, dat vertellen ze er allemaal niet bij in die babyboeken.

Straaljagerkruimelzuiger
Inmiddels zijn ze vier en zes en hebben ze nog wat nieuwe smeer- en vlektechnieken ontwikkeld. Ze plassen alleen zittend als ik toezicht houd, getuige de plakkerig gele vlekken op de wc-vloer. Ze doen hun schoenen keurig bij de voordeur uit, maar smokkelen ondertussen een half pond zand mee in de zoom van hun broek. Ze pletten bananen in hun schooltas en verkruimelen rijstwafels met nano-precisie. Dat moeten ze van mij zelf schoonmaken, maar voorlopig gebruiken ze de kruimelzuiger liever als straaljager.

Zelf schoonmaken!
Ik bereid me al helemaal voor op twee pubers met nog steeds die remsporen in hun ondergoed, en daarbij dan ook nog schimmelende etensresten en plakkerige zakdoekjes onder hun bed. Maar ik heb nu wel een wetenschappelijk onderbouwd geheim wapen. Ik houd me vast aan een onderzoek, waaruit blijkt dat mensen spontaan zin krijgen in schoonmaken als ze schoonmaakmiddel met citroengeur ruiken. Ik ga denk ik maar eens een paar liter Citronella allesreiniger inslaan.