So happy, living together…

samenwonen

Goed nieuws voor iedereen die (pas) is gaan samenwonen, of plannen daarvoor heeft: uit onderzoek van het CBS blijkt dat mensen die samenwonen vaker gelukkig zijn dan mensen die alleen in een huis bivakkeren. Maar liefst 92 procent van de hokkende tortelduifjes vindt zichzelf gelukkig, tegenover 80 procent van de singles.

Bankhangen en ochtendadem
Er zijn dan ook veel dingen waar je je op kunt verheugen als je met je wederhelft een huis gaat betrekken. Elke ochtend naast elkaar wakker worden en vertrouwd raken aan elkaars morning breath. Romantische tête-à-têtes op de bank. Samen een knalkleur uitzoeken die mag prijken in de huiskamer. (Maar daar tegenover staan dan weer omhoogstaande wc-brillen, rondslingerende sokken en ruzies over wie de afwas moet doen.)

Dat komt later wel…
Allemaal dingen waar je als (toekomstig) samenwonend stel vast al uitgebreid over hebt gedroomd/gepiekerd. Er zijn ook een hoop zaken die je wellicht op de ‘oh, dat komt later wel’-hoop hebt gegooid. Of waar je misschien nog zelfs helemaal niet over hebt nagedacht. De financiën bijvoorbeeld. Hoe verdeel je je gezamenlijke uitgaven? Betaalt jouw vriend(in) mee aan jouw makeup-stash? Gooi jij je eigen euro’s in de pot voor zijn Autoweek-abonnement? Maar ook andere meer serieuze zaken waar je je gedachten wellicht nog niet over hebt losgelaten. Stel, je trekt in het koophuis van je partner, welke rechten heb jij dan? Wat gebeurt er met het huis als jullie relatie – laten we het niet hopen – ooit eindigt? Of welke mogelijkheden bestaan er op het gebied van (gezamenlijke) verzekeringen, waarmee je misschien een hoop geld kunt besparen.

Brand los en stel je vraag!
Misschien heb je wel zo’n soort vraag, en zou je ‘m wel eens willen stellen aan iemand die er écht verstand van heeft. Komt dat even goed uit: ABN AMRO is kennispartner van VIVA en beantwoordt op het VIVA-forum al jullie (financiële) vragen over samenwonen. Daar kun je 24 uur per dag terecht, dus mocht je midden in de nacht wakker schrikken met een brandende vraag: stel ‘m! Neem ter inspiratie de samenwoon- checklist door, of kijk op de speciale samenwonen-pagina voor meer info en advies.

Laat je vraag achter in het forumtopic en financiële adviseurs van ABN AMRO zullen deze beantwoorden!

© Beeld: Thinkstock