Schat, zullen we een eitje ontdooien?

geroosterde venkel

Eicellen invriezen
Waarschijnlijk heb je al wel gehoord over de optie ‘eicellen invriezen’. Is dit het antwoord voor de worsteling met de biologische klok en is het ook iets voor jou? Welke overwegingen moet je nemen om de juiste beslissing te kunnen nemen?

De laatste tijd zijn er meerdere discussies ontstaan over de ethische dilemma’s rondom het invriezen van eicellen. Je bent single, over de dertig en je weet dat je graag kinderen wilt. Maar, de ware is er nog niet. Wat te doen? Je kunt besluiten je onbevruchte eicellen in te vriezen. In Nederland is dit namelijk binnenkort mogelijk, tot die tijd kun je terecht in Brussel.

Hoe gaat het in z’n werk?
Je maakt een afspraak en krijgt dan een gesprek met een psycholoog. Hij of zij vraagt of de overweging je eicellen in te vriezen uit eigen initiatief is en of je het echt wilt gaan doorzetten, mocht daar nog twijfel over bestaan. Dan ga je met een arts praten, doe je een bloedonderzoek en een echoscopie. Naar aanleiding daarvan beslis je of je doorgaat met de behandeling. Zo ja, dan begin je met het regelmatig toedienen van hormonen en volgt er weer een echografisch onderzoek en een bloedtest.

Vanaf die tijd zal er een datum geprikt worden voor het ‘oogsten’ van je eicellen. Bij het weghalen van je eicellen zal er via je vaginawand door de baarmoeder, in de follikels geprikt worden, die dan worden leeg gezogen. Daarna worden je eitjes ingevroren.

Waarom je het kunt overwegen:
De kwaliteit van je eicellen op en na je 40e zijn al zodanig verslechterd, dat je inderdaad beter je eicellen voor je 35e kunt laten invriezen.

Daarnaast zijn er met de eicellen op en na je 40e nog maar minder dan 5% kans op zwangerschap. Bij het terugplaatsen van jongere eicellen, ook op latere leeftijd, is er 40% kans op zwangerschap.

Er kan een medische reden voor zijn. Kanker, en dan vooral de behandeling ervan, kan je eicellen aantasten. Daarom is het in zo’n geval verstandig ze preventief te laten invriezen

Na je veertigste is het vaak gewoon nog mogelijk op de normale manier kinderen te krijgen. Dus waarom dan ook niet wachten tot die tijd, maar met de zekerheid dat je eicellen nog jong zijn?

Waarom je het liever niet zou doen:
Je zou jezelf af kunnen vragen of je iets maatschappelijks, het niet kunnen vinden van een partner bijvoorbeeld, medisch zou mogen gaan oplossen.

Denk aan je toekomstige kind. Hoe zal het voor hem zijn om een ‘oude’ mama te hebben?

Bedenk dat je op latere leeftijd niet meer zo fit en fanatiek zou kunnen zijn als dat je misschien was op je 35e, lichamelijk en mentaal gezien.

Je ‘knoeit’ in feite met de natuurlijke gang van zaken. IVF is geen pretje en er is geen garantie dat een zwangerschap goed loopt. Bovendien heb je met IVF een grotere kans op een meerlingenzwangerschap, met alle eventuele complicaties van dien.