Scheiden zonder te vechten

geroosterde venkel

Jij en je partner gaan scheiden. Je hebt geen zin om de boel in de rechtszaal uit te vechten, liever ga je in goed overleg uit elkaar. Een mediator biedt dan uitkomst. Die bemiddelt en helpt jullie samen afspraken maken. Ontdek hoe het werkt.

 

Veel vragen

Wist je dat er jaarlijks zo’n 35.000 huwelijken stranden? En dat in 66% van de gevallen de vrouw het initiatief neemt om een eind aan het huwelijk te breien? Er bestaat dus zomaar een kans dat jij ook in scheiding ligt – of het misschien wel overweegt. Het is niet alleen emotioneel gezien een heftige tijd, ook praktisch moet je heel wat regelen. En dat kan best een zware kluif zijn. Want hoe verdelen jullie de spullen? Verkopen jullie het huis, of wie blijft er wonen? Heb je recht op alimentatie? En misschien nog wel het lastigst – welke afspraken ga je maken over je kind(eren), als je die hebt?

 

Leestip
Sta jij op het punt van scheiden of denk je erover na? Orden je gedachten met de gratis scheidingsgids van DAS.

 

Volop aandacht voor kinderen

Ja, bij een scheiding komt heel wat kijken. Maar kies je voor een mediator of scheidingscoach, dan sta je er niet alleen voor. Het is een onafhankelijke derde, die met jullie meedenkt, tussen jullie bemiddelt en helpt om tot een duurzame oplossing te komen. En hebben jullie samen kinderen? Dan zorgt de mediator ervoor dat zij de scheiding ook goed doorstaan met het programma Kinderen in Echtscheiding Situatie. Mediation begint met een (gratis) kennismakingsgesprek waarin je de situatie uitlegt en waarin de mediator vertelt wat jullie kunnen verwachten. Ook belangrijk: bedenk goed of jullie een klik hebben met de mediator. Je gaat namelijk belangrijke en openhartige zaken bespreken, dus het is belangrijk dat jij en je (ex-)partner je prettig voelen bij deze persoon.

 

In 1,5 maand met goede afspraken uit elkaar

Gaan jullie uiteindelijk met een mediator in zee? Dan voeren jullie met z’n drieën een serie gesprekken. Dit duurt gemiddeld zo’n zes weken. De sessies staan in het teken van inventarisatie. Denk aan: wat is jullie gezinssituatie, hoe staan de financiën ervoor en wat moet er allemaal geregeld worden? Daarover maken jullie afspraken en leggen die vast in een scheidingsconvenant. En hebben jullie kinderen, dan maken jullie ook een ouderschapsplan. Zodra alles rond is, geeft de mediator het convenant en eventueel het ouderschapsplan aan een advocaat. Deze stuurt een verzoekschrift naar de rechter die jullie scheiding officieel maakt. Kortom: in zo’n anderhalve maand kun je de scheiding inhoudelijk regelen, doeltreffend en zonder onnodige stress.

Benieuwd of mediation iets is voor jou? Plan direct een vrijblijvende afspraak met een mediator van DAS bij jou in de buurt.