Seksuele voorlichting geven

geroosterde venkel

Er komt een moment dat jouw kind oud genoeg is om seksuele voorlichting te krijgen. Bij de een zal het eerder zijn dan bij de ander. Een kind is nieuwsgierig van aard en zal daarom al snel vragen waar baby’s vandaan komen.

Wanneer?
Eigenlijk kun je al best snel beginnen het voorlichten van je kind. Je hebt verschillende plaatjesboeken voor kinderen, die je goed kunt gebruiken. Ga er niet te diep op in, daar snapt je kind nog helemaal niets van.

Je mag best vertellen dat mensen knuffelen fijn vinden. Ook kun je gewoon vertellen dat de zaadjes van papa in de buik van mama terecht komen en dat er dan een kindje kan komen. Belangrijk is om je niet te verschuilen achter ‘de bloemetjes en de bijtjes’ of het verhaal van de ooievaar. Kinderen krijgen hierdoor een verkeerd beeld en denken later voorgelogen te zijn.

Pubertijd
Als je kind de eerste tekenen van puber worden vertoont, is het de grootste tijd om te beginnen! Je kind moet weten wat er in zijn/haar lichaam gebeurt. Dit moet al gebeuren voordat je kind in groep 7 zit.

Hoe?
Spreek met je partner af wie de voorlichting geeft. Waarschijnlijk zal mama het de dochter uitleggen en papa de zoon. Wacht niet totdat ze er zelf mee komen, maar wees ze voor! Je moet vooral niet geheimzinnig doen en de vragen ontwijken. Je kind zal denken dat het nooit iets kan vragen.

Vraag wat je kind er al over weet en speel hierop in. Vertel niet over je eigen seksleven, daar krijgt je kind later nachtmerries van. Je kunt beter geen flauwe grappen maken, maar de voorlichting op een serieuze manier aankaarten.