Snoetje in de zon

geroosterde venkel

Bij kinderen is de natuurlijke bescherming van de huid tegen UV-straling nog niet volledig ontwikkeld. Kinderen tot 15 jaar zijn daardoor extra gevoelig voor de schadelijke straling van de zon. Te veel zon is dus niet goed voor de kinder- en babyhuid.

Let bij jonge kinderen extra goed op dat ze niet verbranden. Dat is namelijk heel slecht voor de gezondheid. Uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding (SCK-rapport UV-straling en huidkanker) blijkt dat de kans om huidkanker te krijgen groter is als je in je jeugd vaker verbrandt.

Laat jonge zonaanbidders daarom voornamelijk in de schaduw spelen, het liefst met een pet op, een T-shirt aan en ingesmeerd met een hoge beschermingsfactor, zoals Zwitsal in ’t zonnetje factor 40. Gaan je kinderen toch de zon in, smeer ze dan een half uur van tevoren in en herhaal dat elke twee uur.

Baby’s jonger dan 6 maanden kun je het beste helemaal uit de zon houden.

Toch verbrand?
Je kind heeft een rode en pijnlijke huid. Wat kun je eraan doen? 

• Haal je kind direct uit de zon en gun de verbrande huid een paar dagen de tijd om te herstellen.

• Een after sun product kalmeert, verzacht en ontspant de huid, waardoor de pijn wat minder wordt.

• Gebruik geen zeep, bodymilk en andere crèmes, naast de after sun. Deze kunnen de huid prikkelen. Bovendien hebben deze geen verkoelende werking en kunnen de warmte in de huid juist vasthouden.

• Koele, natte kompressen (natte doeken, plakjes komkommer e.d.) verlichten de pijn en helpen zwelling van de huid voorkomen.

• Geef een kind veel te drinken. Zonnebrand gaat vaak gepaard met een groot vochtverlies door warmte.

• Als een kind overmatig zweet als gevolg van zonnebrand kan het verstandig zijn een beetje zout aan het water toe te voegen om het zweten te beperken.

• Als er kort na het zonnen grote blaren verschijnen is er waarschijnlijk sprake van tweedegraads verbranding. Ga dan naar de dokter.

Feiten over kinderhuid en zon

Smeer je kind altijd goed in voor het buitenspelen.

Zodra je kind naar buiten gaat wordt hij blootgesteld aan schadelijke UV-straling. Zelfs in de schaduw of achter glas. Voor een goede beschermende werking van de anti-zonnebrandmiddel is het belangrijk dat je je kind een half uur voor hij naar buiten gaan goed insmeert.

Insmeren is de hele dag nodig.
Tussen 12.00 en 15.00 uur is de zon het felst en is de kans op zonnebrand het grootst. Maar ook de rest van de dag is er sprake van UV-straling en moet je kind dus ingesmeerd zijn.

Ook met hoge beschermingsfactor is je kind niet de hele dag beschermd.
Met een hogere factor is je kind langer beschermd tegen zonnebrand. Toch dringt nog steeds een gedeelte van de UV-straling door in de huid. Het is daarom aan te raden om je kind niet langer dan drie uur bloot te stellen aan de zon. De werkzame bestanddelen van het anti-zonnebrandmiddel nemen snel af, waardoor je kind minder goed beschermd is. Smeer daarom je kind elke twee uur opnieuw in.
Een jong kind dat niet ingesmeerd is, kan maximaal een kwartier veilig in de zon! Daarna begint de huid te verbranden.

Laat je kind geleidelijk wennen aan de zon.
Door de kinderhuid geleidelijk aan de zon te laten wennen wordt deze dikker en is daardoor iets beter beschermd tegen UV-straling. Dat alleen is niet voldoende, smeer daarom je kind altijd goed in.

Er is altijd UV-straling.    
De hoeveelheid UV-straling heeft onder andere te maken met de hoogte van de zon, niet met de hoogte van de temperatuur. Ook op een koelere dag moet je je kind goed in te smeren.

De zon is gezond!
Ook heel belangrijk: UV-straling heeft ook positieve effecten. Het is noodzakelijk voor de aanmaak van vitamine D, die de aanmaak van de botten bevordert. Verder heeft het een ontstekingsremmende werking op de huid. Laat je kind dus vooral lekker buiten spelen! 

Waterproof betekent niet dat insmeren na het zwemmen niet nodig is.
Tijdens het zwemmen en het afdrogen zal een deel van het anti-zonnebrandmiddel verdwijnen. Je kind is dan minder goed beschermd tegen zonnebrand. Insmeren na het zwemmen is dus wel nodig.

Ook kinderen met een donkere huid moeten goed ingesmeerd worden.
Een donkere huid biedt wat extra bescherming tegen zonnebrand, maar beschermt niet voldoende tegen UV-straling. Ook bij donkere huidtypes is insmeren noodzakelijk om de negatieve gevolgen van UV-straling te voorkomen.

Een T-shirt biedt bescherming tegen zonnebrand, maar smeren is nog steeds nodig.
Hoewel de UV-stralen door een T-shirt beperkt worden, blijft er toch een kleine hoeveelheid UV-straling tot de huid door dringen, ongeacht de kleur van het shirt. Het is daarom verstandig je kind ook onder het T-shirt goed in te smeren.