Spruitjes…

geroosterde venkel

De een gruwelt ervan, de ander prikt ze heerlijk weg: spruiten! Spruiten zijn eigenlijk niets anders dan mini-groene kooltjes. Een vers spruitje is mooi groen en lekker stevig. Het kleine vitamine C-bommetje is een oerhollandse groente. Vooral in de herfst en de winter wordt in ons land menige kilo schoongemaakt. Dat schoonmaken kost even wat tijd, gelukkig zijn inmiddels ook panklare spruiten verkrijgbaar. Kruis wel altijd nog even het stronkje in, dat versnelt de kooktijd.
 

Spruitjes hebben een lichtbittere typische smaak die niet iedereen lekker vindt (ook ik niet!). Door de spruitjes te bakken benadruk je hun zoete accent en smaken ze al een stuk aangenamer. Vind ik dan, maar een liefhebber zal ik waarschijnlijk nooit worden. Gelukkig voor mijn groenteboer hebben wij wel een grote en twee kleine spruitjesliefhebbers in huis. Vooral de spruitjes met kaasaus en spekjes is favoriet. En eerlijk gezegd: hier lust ik ook altijd wel een paar mini-kooltjes van.
 
Spruitjes met kaassaus en spekjes, voor 2 grote of 1 grote en 2 kleine spruitjesfans:
 
500 gram panklare spruitjes
50 g magere gerookte spekreepjes
olijfolie
2 dl kookroom
75 gram geraspte belegen kaas
1 el verse tijmblaadjes
 
Kruis het stronkje in en kook de spruitjes in weinig water met zout in 8-10 minuten beetgaar. Bak de spekreepjes in een beetje olijfolie krokant uit. Schep de spruitjes erdoor en voeg de room toe. Verwarm de room op laag vuur en roer de kaas erdoor. Laat de kaas al roerende in de warme room smelten. Breng de saus op smaak met de tijm, zout en peper.
 
Gelezen: door een scheut melk aan het kookvocht toe te voegen voorkom je de typerende spruitjeslucht. Zelf merk ik hier weinig van maar dat komt misschien wel weer omdat ik die miniatuur-stinkbommetjes liever niet ruik…