Steak tartare met een Aziatische twist

Ingrediënten:
– kogelbiefstuk (ik had voor 4 amuses genoeg aan een heel klein stukje biefstuk)
– teriyakisaus (wat er wel voor zorgt dat de biefstuk donkerder kleurt dan normaal)
– lent ui
– 1 gamba p.p.
– knoflook
– zeewiersalade
– 1 kwartelei p.p.
– klein beetje Aziatische diepvrieskruiden of wat koriander indien gewenst

Bereiden:
Snij de biefstuk zo fijn mogelijk en besprenkel het met een heel klein beetje teriyakisaus en indien gewenst nog wat verse Aziatische diepvrieskruiden of koriander (pas op dat je niet teveel van de saus en kruiden gebruikt, zodat het gaat overheersen. Zeker geen extra zout toevoegen). Laat de gamba marineren in een beetje teriyakisaus en knoflook (de saus kunt u ook achterwege laten). Zoals te zien is op de foto, kleurt het vlees donkerder door de teriyakisaus. Kook de kwarteleitjes ongeveer 4 minuten. Wilt u een craquelé-effect, kook dan de eieren al een dag van tevoren. Na het koken met de achterkant van een lepel kneuzen en dan nog 10 à 15 minuten koken in sojasaus/teriyakisaus. Vervolgens een nacht laten staan in het water met soja-/teriyakisaus.

Vul het amuseglaasje met een laagje zeewiersalade en vervolgens een laagje steak tartare. Lekker is om de steak tartare iets te vermengen met wat heel fijn gesneden lente ui. Leg er een kwartelei op en serveer de gamba op het glaasje zoals op de foto. Eventueel voor garnering nog 2 takjes bieslook in het gerecht steken.
Houdt u van pittig, serveer dan apart nog wat wasabi en/of gember.

Wil je liever een voorgerecht, bereiding hetzelfde, iets meer biefstuk en naar smaak wat meer kwartel eitjes en 1 groot ei hard gekookt per persoon.
Serveren, indien je een steker hebt, een laagje zeewiersalade erin doen, laagje steak tartare, garneren met de gamba en kwarteleitjes. Dit kan uiteraard ook in een iets groter glaasje dan een amuse glaasje. Sommige wijnglazen zijn hier ook zeer geschikt voor. Of zoals op de gelukte foto te zien is, de steak tartare serveren in een gekookt ei.