Strak plan: Marloes probeert fitter te worden – deel 4

Met mijn zus ben ik aan het Facetimen als ik een wisselgesprek krijg. ‘BBB Healthclub’ verschijnt er op m’n iPhone. De sportschool waar ik al jaren vaste – maar niet zo’n heel trouwe klant ben. “Neem nou maar op,” zegt ze. “Ze bellen je niet voor niets hè.”

“Hai Marloes!” hoor ik de sportcoach enthousiast zeggen. “Hoiii…” zeg ik ietwat gegeneerd terug, omdat ik de bui al voel hangen. “Je bent al drie maanden niet meer geweest, dus ik vroeg me af of alles wel goed gaat?” vervolgt ze. Ik vertel haar dat alles prima gaat. Dat ik eens per week train bij Lino, daarnaast nog wat plank en touwtje spring in de woonkamer, en dat ik écht – ik meen het – van plan was vandaag mezelf ook weer eens in te roosteren voor een hot pilateslesje in de sportcabine. Maar dat ik nog twijfel of ik niet beter naar de kermis kan gaan.

Ook al woon ik al tien jaar in Amsterdam, zodra de witte partytenten in het dorp waar mijn roots liggen worden opgebouwd, begint de ‘kerruhmus’ gewoon te kriebelen. Dan wil ik erheen. Sterker: dan vind ik niets zo fijn als met vrienden, oud klasgenoten, vage kennissen en onbekenden al ’s middags in zo’n dampende tent te staan. Dan ben ik ineens fan van de band ‘Kleintje Pils’ en wil ik alleen maar Hollandse Hoempapa-deuntjes horen, Apfelkorn drinken en mijn allerlaatste kermismunten verbrassen aan ‘huzarenslaatjes’ en broodjes frikandel. Let wel: dit alles voor één dag hè. Daarna hou ik gewoon weer van andere dingen.

Zoals sporten bijvoorbeeld. Beetje bij beetje begin ik er de lol wel van in te zien. Ik hoor je denken; ja, ja, ja… Maar echt, die ommezwaai gaat er komen! “Zal ik je dan dus gewoon lekker inplannen voor vandaag?” vraagt de BBB-coach. Ik twijfel, maar denkend aan de kater en de extra kilo erbij die ik mezelf bespaar door op haar aanbod in te gaan, zeg ik: doe maar, rooster me maar in.

Ik WhatsApp mijn zus: “Bel je later terug! Kermis sla ik trouwens over, want ik ga lekker sporten!”

Negen schaterlachende smileys krijg ik terug.VIVA-redacteur Marloes Teerenstra (30) is bang voor De Grote Aftakeling, want nu ze de drie-nul heeft aangetikt zou het volgens velen lichaamswise alleen maar bergafwaarts gaan. Tijd om fit te worden, zonder dat het topsport wordt. Gaat het lukken? En: tips, anyone?

marloes@viva.nl

Lees hier Strak plan: Marloes probeert fitter te worden – deel 1.
Lees hier Strak plan: Marloes probeert fitter te worden – deel 2.
Lees hier Strak plan: Marloes probeert fitter te worden – deel 3.
Lees hier hoe het mij vóór mijn dertigste is vergaan.

Beeld: Judith Vermeij