Tips! Zo trotseer je het donker tijdens je hardloopronde

Hardlopen in het donker

Ik ben heel erg blij, want de lente komt eraan. Het is dan lekker lang licht buiten en dan kan ik na mijn werk nog een fijn rondje maken. Helaas is het nog niet zover, dus als ik nu uit mijn werk kom schemert het, of is het zelfs al pikkedonker.

Dat betekent niet dat ik mijn hardloopschoenen in de kast laat. Ik heb een mooie route gevonden bij mij in de buurt die heel erg goed verlicht is en fietspaden heeft. Dit is dan ook meteen een tip als je in het donker buiten gaat lopen: zoek een goed verlichte route. En ik heb nog meer advies:

  • Loop als een Engelsman. Dat wil zeggen: loop aan de ‘verkeerde’ kant van de weg. Hierdoor kun je altijd het tegemoetkomende verkeer zien en dan kun je eventueel nog uitwijken als iemand jou niet ziet.
  • Lichtjes. Laatst stond het ook al op de Facebookpagina van VIVA Sportief: zorg dat je goed verlicht bent. Koop bijvoorbeeld lichtgevende veters, draag reflecterende kleding en/of een polsbandje met verlichting. Hierdoor loop je veel minder risico dat mensen jou niet zien en dat is niet alleen een stuk veiliger voor jezelf, maar ook voor de andere weggebruikers.

  • Neem je telefoon en ID-kaart mee. Het is donker en je bent kwetsbaar als je hardloopt. Er kan dus altijd iets gebeuren. Het is dan handig om deze spullen bij je te hebben. Met je telefoon kun je hulp inschakelen en aan de hand van je ID-kaart kunnen de hulpdiensten zien wie jij bent. Zo kom je nooit als Jane/John Doe in het ziekenhuis terecht. Better safe than sorry…

Heb jij nog goede tips voor avond-hardlopers?

Bron: Shutterstock