Van eigen bodem graag!

Of het nou een komedie, thriller, drama of kinderfilm is; Nederlandse filmmakers hebben van alle genres behoorlijk wat kaas gegeten. Tel daar nog de uitgebreide lijst van topacteurs en -actrices van eigen bodem bij op, en het zal je niet verbazen dat het filmaanbod in ons landje een hoog Hollands gehalte heeft. Uit onze enquête in samenwerking met Ziggo bleek dat voor 56% van de VIVA-lezeressen Nederlandse films met drama, spanning en intriges, zoals Zwartboek, favoriet zijn. Al doen hilarische komedies zoals Ushi Must Marry en Gooische Vrouwen het met 35% ook heel goed en is deze laatste film zelfs het populairst.

De favoriete Nederlandse snack bij zo’n onvervalst Nederlands avondje genieten bestaat voor maar liefst 78% van de lezeressen uit een hartige hap, zoals borrelnootjes, kaas en een portie bitterballen. Tompoezen en stroopwafels wordt bij 12% op tafel gezet, terwijl de overige 10% een zak drop naar binnen werkt. Krijgen we de keuze om een avondje te gaan stappen met een acteur of actrice, dan prijkt Carice van Houten met 44% op de eerste plaats, maar ook Tygo Gernandt is met 35% een gedroomd stapmaatje. Barry Atsma is dan weer voor 59% de ultieme Gouden Kalf-winnaar voor zijn vertolking in Komt een vrouw bij de dokter. Ook opvallend: het zijn vooral de oudere films uit de jaren zeventig en tachtig zoals Turks Fruit, Soldaat van Oranje en De Lift die ons het meest zijn bijgebleven. Al stamt de favoriete top 5 van Nederlandse films uit een veel recenter verleden:

  1. Gooische Vrouwen
  2. De Eetclub
  3. Verliefd op Ibiza
  4. Zwartboek
  5. Costa!

Wil je meer Hollandse toppers bekijken? Dat komt goed uit, want met Alles-in-1 van Ziggo haal je heel veel films van eigen bodem in huis die je On Demand kunt bekijken wanneer het jou uitkomt! Surf naar ziggo.nl/allesin1 en ontdek snel hoe je met je afstandsbediening jouw favoriete Nederlandse films in huis haalt.

Bron beeld: Floris Looijesteijn

//