#VivaStemt: Vrouwenstemrecht is minder vanzelfsprekend dan je denkt

Vandaag de dag is het helemaal vanzelfsprekend dat iedere vrouw vanaf haar achttiende een stem mag uitbrengen, zoals tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 19 maart aanstaande. Maar ‘ons’ stemrecht is veel minder vanzelfsprekend dan je wellicht denkt. Hieronder een vijftal feitjes die je aantonen waarom.

  • Pas in 1917 werd in Nederland het passief kiesrecht voor vrouwen ingevoerd. Eerder was het niet mogelijk om als vrouw verkozen te worden tot volksvertegenwoordiger in een politieke functie. In 1918 was Suze Groeneweg van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij de eerste gekozen vrouw.
  •  Zelf stemmen mochten vrouwen in 1917 echter nog niet; dit werd pas toegestaan vanaf 1919. Toen werd dit in de gewone wet ingevoerd; vrouwen moesten nog tot 1922 wachten tot dit ‘actief vrouwenkiesrecht’ ook een basis zou krijgen in de Grondwet.
  • Om het vrouwenstemrecht van de grond te krijgen waren er overal ter wereld bewegingen opgezet, met in Nederland als beste voorbeeld de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht. Ook invloedrijke individuen pleitten echter voor dit recht, zoals de Amerikaanse auteur Mark Twain met zijn befaamde speech die je hier terug kunt lezen.
  • Andere Europese landen voerden het recht voor vrouwen om te stemmen en gekozen te worden, eerder of zelfs (veel) later in. Finland was haantje de voorste in 1907, terwijl Noorse vrouwen vanaf 1913 mochten stemmen. In Frankrijk (1944), Italië (1946) en Zwitserland (1971) daarentegen zou het nog decennia duren.
  • Ook nu is het nog niet overal ter wereld mogelijk om als vrouw je stem uit te brengen. In Saudi-Arabië is het vrouwenstemrecht meerdere malen uitgesteld, maar vanaf 2015 wordt dit als het goed is (eindelijk) volledig ingevoerd.

Laat dus tijdens de gemeenteraadsverkiezingen horen hoe belangrijk je je stemrecht vindt. Plaats je selfie op Twitter, Facebook en/of Instagram en gebruik de hashtag #VivaStemt om samen met alle andere VIVA-vrouwen het belang van het stemrecht te onderstrepen.

vivastemt