Waar is dat oerinstinct gebleven?

Alvast mijn nederige excuses aan alle mannen, maar ik ga ze toch even onderverdelen in twee groepen. De metroman en de oerman.

Glanzende nagels
De die-hard metroman epileert zijn wenkbrauwen (echt, ik ken ze), smeert dagcrèmes en vijlt zijn nagels tot ze glanzen. Ik heb zelfs al eens van een kennis gehoord dat haar vriend haar, toen ze naar een feest gingen, vriendelijk doch dringend verzocht iets anders aan te trekken. Haar outfit vloekte volgens haar vriend bij zijn kleren en dat was echt not done.

Het voordeel van dit type man is wel dat hij je begrijpt en dat hij in staat is zijn emoties te tonen. Typische metromannen zijn David Beckham, Christiano Ronaldo en onze eigen Jan Kooiman. Eerlijk gezegd niet echt mijn types.

Om er nog maar eens een vooroordeel tegen aan te smijten..
Het andere uiterste is de doorgewinterde oerman. Deze mannen zijn doorgaans niet in staat om over emoties te praten en kramen zinnen uit als: “Vrouwen hebben maar èèn recht, het aanrecht.” Wanneer zij over hun vrouw/vriendin praten zeggen zij: “moeder de vrouw” of “het vrouwtje”. Dit is het type man die en plein public ongegeneerd aan zijn kruis krabt. Als ik aan de echte oerman denk, denk ik aan Johan Derksen, John de Wolf en de krabvissers van Discovery Channel. Gelukkig zijn de meeste Nederlandse mannen een goede mix van oerman en metroman. Zij hebben het beste van beide werelden en zijn in mijn ogen perfect.

Biertjes drinken en voetballen
Steye van Dam en Victor Brands denken hier anders over. Zij zijn van het Man Liberation Front (M!LF) en vinden dat de mannen hun oerinstinct verloren zijn. Vanavond begint hun nieuwe programma M!LF op Veronica. Door middel van feitjes, sketches en wijze uitspraken hopen zij dat de hedendaagse mannen weer echte mannen worden. Echte mannen doen volgens de twee niet aan de lijn en overleggen niet met hun vrouw hoe laat ze thuis moeten zijn van de kroeg. Echte mannen staan in het weekend op het voetbalveld.

Dat pikken wij toch zeker niet?
Nou, volgens mij zijn dat geen echte mannen. Volgens mij zijn dat slonzen die geen zin hebben om ook maar enigszins moeite te doen om hun figuur te behouden. Die geen zin hebben om schone sokken aan te trekken, zich te scheren of rekening te houden met hun vrouw. Dat gaan wij moderne, feministische vrouwen toch zeker niet pikken? Ik hoef absoluut geen ken-type. Sterker nog, ik ben dol op stoppelbaarden, grote mannenhanden en stoere praatjes. Maar ik wil wel graag een man met een klein beetje gevoel in zijn donder.

Best of both worlds
Hopelijk voelen mannen zich niet aangesproken door dit programma. Want voetballen en een middagje darten in de kroeg oké, maar alleen als hij daarna samen met mij thee met een zoetje drinkt terwijl we elkaar snikkend in de armen vallen bij All You Need Is Love.

CC foto: maartmeester