Was will das Weib?

geroosterde venkel

Vrouwenauto van het jaar. Een twijfelachtige eer voor een auto, zullen sommige mannen denken.

Boodschappenautootje

Vrouwenauto’s worden in de volksmond al snel een ‘boodschappenautootje’ genoemd. Met net genoeg ruimte voor een paar kinderzitjes en de weekendboodschappen, veelal een tweedehandsje. De auto staat voor de deur geparkeerd, omdat de leaseauto van de man des huizes in de garage mag.

Het tegendeel is waar. Vrouwen kiezen niet voor een kleinere auto bij gebrek aan beter, maar bewust. Zeker als het de tweede auto in het huishouden is, is een kleinere auto een milieubewuste en kostenefficiënte keuze. Bovendien kun je een kleinere auto makkelijker kwijt, bijvoorbeeld voor de school en in het stadscentrum. Vaak is ook de uitstraling van een kleinere auto vrouwelijker dan een stationcar, SUV of ander bakbeest.

Compact en vrouwelijk
Wat vrouwen belangrijk vinden aan een auto wordt duidelijk als je de tien vrouwenauto’s van 2011 op een rij zet. Dan ontstaat een beeld van compact en vrouwelijk.

Bij het toekennen van de status ‘vrouwenauto’ is gekeken naar auto’s die beduidend vaker door vrouwen worden gekocht dan door mannen.

De top 3
Wie voert de lijst dan aan? De Renault Twingo. Die werd in het afgelopen jaar door 1.564 meer vrouwen dan mannen aangeschaft.

De Twingo wordt gevolgd voor de Peugeot 107 (verschil van 1.183). Dat ook de Toyota Aygo (4) en de Citroen C1 (5) in de lijst staan, is dan geen verrassing. Afgezien van het merk zijn deze drie wagens praktisch identiek uitgevoerd.

Op de derde plaats staat de Suzuki Alto. Deze auto werd door 1.116 meer vrouwen dan mannen gekocht.

Ook de Volkswagen Polo en de Ford Fiesta zijn populair onder vrouwen. Ze vallen echter buiten het klassement, omdat nóg meer mannen voor deze auto’s kozen. Zo zie je maar dat er ook genoeg mannen zijn die graag ‘compact en vrouwelijk’ rijden.

Het hele klassement is te zien op de website van de ANWB.