Wat niemand je vertelt over je kraamtijd

geroosterde venkel

Kraamtranen

Symptonen: huilen om niks, vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen.

Ook wel de Babyblues genoemd. Dit verschijnsel komt voor bij vijftig tot tachtig procent van de pas bevallen vrouwen. Omdat je hormonenstelsel helemaal op hol is geslagen, je lichaam van slag is door de bevalling en je door gebroken nachten niet aan je rust toekomt, voel je je heel labiel.

Meestal beginnen de kraamtranen in de derde tot tiende dag na de bevalling, maar het kan ook pas beginnen als je stopt met borstvoeding of weer aan het werk gaat.

Kraamtranen zijn heel normaal. Ze gaan na een tijd weer vanzelf over als je weer enigszins in balans bent. Gaat het niet; over, ga dan naar de dokter. De kans is aanwezig dat je een postnatale of postpartum-depressie hebt.


Lekkende borsten

Symptomen: Vlekken in je beha en op je T-shirt.

Je baby huilt en oeps, jouw borsten gaan meteen lekken. Dat heet ‘het toeschieten van de melk’. Mooi geregeld van moeder natuur, maar minder prettig als je net in gezelschap bent of net een schoon gestreken T-shirt aangetrokken hebt.

Draag daarom compressen in je beha. Dat zijn een soort inlegkruisjes, maar dan voor je borsten. Wil je geen vlekken op je nachthemd of pyjama, dan zul je ’s nachts ook een beha met compressen moeten dragen.


 • Extreme vermoeidheid

  Symptomen: je zou wel een jaar achter elkaar willen slapen.

  Het is heel normaal om je als nieuwbakken moeder extreem moe te voelen. Een zwangerschap en een bevalling gaan je niet in de kouwe kleren zitten. Door de gebroken nachten kom je ook niet echt aan uitrusten toe.

  Accepteer dat je niet meteen weer alles kunt wat je voor de bevalling deed en verwacht niet teveel van jezelf. Je hebt tijd nodig.

  Als de vermoeidheid aan blijft houden, ga dan naar de dokter. Het kan zijn dat je een ijzertekort hebt.  • Buikgemis

   Symptomen: Een leeg en eenzaam gevoel.

   Goh, dat je die enorme buik ooit nog eens zou gaan missen! Jawel, dat kan gebeuren. Je hebt maanden de bewegingen, schopjes en trappen van je baby gevoeld en nu voel je niks meer. Bovendien kon iedereen aan je zien dat je moeder werd en ook dat speciale gevoel is weg.
   Je voelt je leeg en je mist iets. Wees gerust: het gaat vanzelf weer over.


  • Overgewicht

   Symptomen: je voelt je dik en opgezwollen en bent bang dat het nooit meer goed komt met je lijf.

   Meteen na de bevalling ben je al van een kilo of vijf verlost en door borstvoeding raak je meestal ook nog een paar kilo’s kwijt. Maar, gezien een vrouw gemiddeld twaalf kilo aankomt als ze zwanger is, blijven er nog wat kilo’s aan je lichaam plakken.

   Bovendien is alles niet meer zo stevig na de bevalling. Je buik is slap en borstvoeding is een regelrechte aanslag op je borsten die niet meer zo pront rechtop zullen staan.

   Ga niet opeens als een gek dieëten of heel fanatiek sporten. Gun jezelf de tijd om op een verstandige manier van de overtollige af te komen. En… accepteer dat je lichaam na een zwangerschap en een bevalling nooit meer helemaal de oude zal worden.


  • Tot slot

   Ontzwangeren kost tijd. Reken erop dat je negen maanden tot een jaar na de bevalling niet helemaal jezelf zult zijn. Het is een psychisch en lichamelijk proces waar je doorheen moet. Naast alle bovengenoemde dingen, kun je ook nog last krijgen van:

   Haaruitval
   Puistjes
   Afbrokkelende nagels
   Gewrichtsklachten
   Een verlaagd libido

   Vrees niet: de kans dat je al deze klachten krijgt, is minimaal!