Wat te doen met hoofdluis?

geroosterde venkel

Wat moet je met die akelige kriebelbeestjes? En hoe kun je ze voorkomen?

Koop een speciaal antihoofdluismiddel. Er zijn verschillende soorten en helaas kan geen enkel middel 100% garantie geven. Hoofdluizen kunnen namelijk resistent zijn. Dit zijn op dit moment de best werkende middelen (volgens het RIVM):
– Lotion en shampoo op basis van malathion (Prioderm® en Noury®-lotion);
– Crèmespoeling en lotion op basis van permetrine (Loxazol®);
– Spray op basis van bioalletrine/piperonylbutoxide (PARA-Speciaal®).
– Nieuw zijn middelen waar de stof dimeticon in zit, zoals XTLuis®. Tegen dimeticon kan hoofdluis niet resistent worden; de stof zorgt ervoor dat de luizen stikken.

NB: Vraag bij deze middelen altijd na hoe het zit met eventuele bijwerkingen als je kind hooikoorts, eczeem of cara heeft. 

Na een behandeling met een antihoofdluismiddel is het belangrijk om het haar 2 weken lang elke dag uit te kammen met een speciale luizenkam.

Ook moet je de hele omgeving aanpakken:
flink stofzuigen, beddengoed op 60º wassen, en knuffels, kussens ed. 48 uur in afgesloten plastic zakken stoppen. Doe dit een week later nog een keer voor de zekerheid!

Wil je liever geen antihoofdluismiddel gebruiken?
Het kan namelijk zijn dat je kind er gevoelig voor is. Ook is het niet goed om zo’n middel te gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. In dat geval kun je het beste met een netenkam (die is nog fijner dan een luizenkam) twee weken lang elke dag het haar uitkammen.

Het is moeilijk om luizen te voorkomen. Maar dit kun je toch doen:
– Prent je kind in dat hij/zij nooit borstels, kammen, mutsen, hoofddoekjes, haarspeldjes enz. deelt met andere kinderen.
– Zorg dat je kind zijn/haar jasje altijd ophangt met een luizencape of het in een plastic zak stopt.
– Controleer het haar van je kind regelmatig om er snel bij te zijn mocht hij/zij toch besmet zijn. Hoe sneller je het probleem aanpakt, hoe sneller je er weer vanaf bent!


Wil je meer weten over hoofdluis en wat je precies moet/kunt doen? Kijk dan op de site van het RIVM