Wildstoofpotje

geroosterde venkel

November is begonnen! De hoogste tijd voor een wildrecept. Sinds 15 oktober is het jachtseizoen weer geopend. Het seizoen van malse hazerugfilets, geurige stoofpotjes en perfect gebakken hertenbiefstukjes.
 
Wild wordt al snel geassocieerd met moeilijk. Dit recept bewijst het tegendeel. Je kunt verschillende soorten wildvlees nemen maar alleen haas, hert of ree is ook al heel lekker. Lekker met boerenkoolstamppot of dikke frieten met (zelfgemaakte) appelcompote. Voor een ovenschotel schep je het stoofpotje in een ruime ovenschaal, dekt het af met aardappelpuree en gratineert de puree in een voorverwarmde oven mooi bruin en krokant.
 
Wildstoofpotje, voor 4 personen:

600 gram wildstoofvlees (hert, haas, ree etc.)
3 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1/2 wortel, in kleine blokjes
1 kleine prei, in ringen
1/4 knolselderij, in blokjes
2 blaadjes laurier
6 kruidnagels
1 takje tijm
150 ml rode wijn
300 ml wildfond
3 plakken (volkoren) ontbijtkoek

Snijd het vlees in blokjes en bestrooi met zout en peper. Bak het vlees in de olijfolie bruin en aan en haal uit de pan. Fruit de ui, de wortel, de prei en de knolselderij in het bakvet en doe het vlees terug in de pan. Doe de rest van de ingrediënten erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en stoof het vlees zachtjes in 1,5 uur gaar. Haal het laatste halfuur de deksel van de pan en laat de saus tot de gewenste dikte inkoken.