Windows XP-gebruikers: opgelet!

windows xp

Stel je voor. Je hebt een geweldige vakantie in New York/Bali/Londen/waar dan ook gehad en van je reis een prachtige fotoserie gemaakt. Eindelijk heb je tijd om de kiekjes te verzamelen voor het maken van een mooi album, maar als je in de betreffende map zoekt zijn alle foto’s weg. Shit!
Of: je hebt eindelijk een perfect jurkje voor dat ene geweldige feest gevonden. Besteld via een webshop, dus afgerekend met iDeal. Alles lijkt in orde, totdat je niet veel later merkt dat er ineens een groot bedrag van je rekening is afgeschreven. Huh, wat is hier aan de hand?

Waar is mijn geld?
Het laatste is mij overkomen. Ok, er was geen geld van mijn rekening afgehaald, maar ik kon niet meer inloggen en internetbankieren. Wat bleek? Mijn (onbeveiligde) computer was het slachtoffer geworden van spyware. Dankzij het ontbreken van de juiste beveiliging konden cybercriminelen een poging wagen om in mijn online bankier-account te breken. Gelukkig merkte mijn bank dit tijdig op en blokkeerden ze de boel, maar je zal maar net te laat zijn. 

Daarom is het heel belangrijk dat je computer goed beveiligd is. En daarom een red alert voor iedereen die het Windows XP-systeem gebruikt (niet zeker of dat het geval is? Check dat hier): markeer 8 april in je agenda, want op die dag stopt Microsoft namelijk met het onderhoud van het besturingssysteem Windows XP. Normaal gesproken krijgt je computer elke week een update zodat je systeem beschermd is tegen virussen en andere ellende die bovenstaande gevallen kunnen veroorzaken, maar vanaf die dag zullen die niet meer plaatsvinden.

Online shoppers: attention please!
Winkel jij regelmatig op het world wide web? Dan is het opletten geblazen. Je computer wordt vanaf de achtste niet meer beveiligd tegen spyware, virussen en andere schadelijke software, zodat dus bijvoorbeeld je bankgegevens zichtbaar kunnen worden. Maar ook andere online activiteiten waarbij je privé-informatie verzendt, zoals het regelen van je belastingaangifte, kan risico’s met zich meebrengen. Kortom, internetten wordt een gevaarlijke bezigheid. En dat moeten we niet hebben, natuurlijk…

Maar… wat nu?!
Er zit maar één ding op: overschakelen op een ander besturingssysteem. Daarvoor kun je je huidige pc gebruiken, maar je hebt ook kans dat je daarvoor een nieuw apparaat moet aanschaffen. Op de site van Windows lees je alles over de nieuwste pc’s en de laatste versie van Windows. Wil je meer weten over de risico’s die je computer vanaf 8 april loopt en wat je kunt doen om weer 100% safe op het internet te surfen en te winkelen? Kijk dan op de website van Windows XP, waar je alle ins & outs over de beveiligingsstop vindt.