Winterbanden: wat is waar?

geroosterde venkel

Misverstand 1: alleen in het buitenland
Als je ’s winters in Nederland blijft, zijn winterbanden niet nodig, denken veel mensen. In Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland is het inderdaad geheel of gedeeltelijk verplicht om in de winter op winterbanden te rijden.

Dat wil echter niet zeggen dat winterbanden op de Nederlandse wegen een overbodige luxe zijn. Rubber wordt bij lage temperaturen hard en onelastisch, waardoor banden hun werk niet kunnen doen. Het rubber van winterbanden blijft ook bij lage temperaturen soepel. Winterbanden hebben daarnaast een aangepast profiel, waarmee beter op sneeuw gereden kan worden.

Misverstand 2: zelf monteren
Wie winterbanden wil, hoeft niet onder de auto te kruipen. Garages die winterbanden verkopen, monteren ze voor hun klanten. Ze nemen de zomerbanden in bewaring tot in het voorjaar, wanneer de winterbanden hun dienst er op hebben zitten. Winterbanden kunnen binnen een uur onder de auto zitten, zeker als van tevoren een afspraak wordt gemaakt.

Misverstand 3: niet nodig met sneeuwkettingen
Winterbanden zijn geen vervanging van sneeuwkettingen. Sneeuwkettingen zijn namelijk niet geschikt voor het rijden van lange stukken op doorgaande wegen of snelwegen.

Misverstand 4: het hele jaar door
Sommige automobilisten zie je het hele jaar door op winterbanden rijden. Handiger en goedkoper, denken ze.

Het kan, maar is niet ideaal. Bij zomerse temperaturen wordt het rubber van de winterband te zacht of te soepel. Stuurprecisie, wegligging en grip nemen af, de remweg wordt langer en de band slijt sneller.

Wanneer een winterband niet meer geschikt is als winterband (bij een profieldiepte van minder dan 4 millimeter), kun je overwegen ermee door te rijden in de zomer. Houd dan wel rekening met de prestatievermindering.

Misverstand 5: pure commercie
Jarenlang waren all-seasonbanden goed genoeg. Waarom hebben we ineens winterbanden nodig? Slimme marketing?

Fabrikanten ontwerpen steeds vaker banden voor een bepaald seizoen, met optimale rijeigenschappen voor in de zomer of in de winter. Daardoor wordt ook het verschil tussen zomer- en winterbanden groter. Met de juiste band in het juiste seizoen rijden we het hele jaar door veiliger. En bovendien, zolang een zomer- of winterband in bewaring is, slijt hij niet. Je betaalt dus niet dubbel.

Kijk voor meer informatie over winterbanden op ANWB.nl/winterbanden