Jacqueline Vizée: “Ze denken dat ik de secretaresse ben”

Jacqueline Vizee

Jacqueline Vizée (31) is CCO van Backbone International, een groot technisch productiekantoor met klanten als ID&T, Red Bull, Wella en Vogue Fashion Night Out. Ze zit in de raad van toezicht van Stichting de Ster en won afgelopen jaar de VIVA400-award in de categorie Business. Maar met het succes, kwamen ook de vooroordelen. Drie clichés ontkracht. Mensen vragen haar regelmatig: Jij bent zeker…

…de assistent
“Een jaar geleden koos ik een leaseauto uit. De autodealer keek me samenzweerderig aan en zei: ‘Als we de extra’s hierbij zetten, dan ziet je baas het niet en scheelt het jou een hoop kosten.’ ‘Dus je sjoemelt met de cijfers waardoor het duurder is voor mijn baas, maar die komt daar nooit achter?’ vroeg ik geïnteresseerd. Hij knikte. Mensen zien me wel vaker aan voor medewerker of secretaresse. De dag dat ik dertig werd vond ik dan ook heerlijk, voor mijn gevoel werd ik vanaf toen serieuzer genomen.”

…de zelfverzekerde baas
“Hoe vaak ik wel niet heb gehoord: Jij bent zeker nooit onzeker? Veel mensen denken dat succesvolle vrouwen niet onzeker zijn, dat is echt bullshit. Ik sta ‘s morgens ook voor de spiegel en twijfel wat ik aan moet. En als ik naar een afspraak ga, denk ik soms: ben ik wel goed genoeg? Ik heb geleerd om onzekerheden te zeggen. Als ik een belangrijke presentatie in het Engels moet doen, benoem ik het punt waarover ik onzeker ben: over mijn Engelse uitspraak, over een productieboek dat nog niet helemaal af is, etc. Dat doe ik niet alleen zakelijk, ook privé. Als ik op een date ben en twijfel over mijn kledingkeuze, zeg ik dat ook. Ik merk dat mensen daar heel goed op reageren.”

…de vrouw van
“We zijn laatst verhuisd naar een nieuw pand, het pand waar ook het moederbedrijf van ID&T zit. Na twee weken werd mijn compagnon Pieter Lubberts aangesproken: ‘Zeg, hebben jullie een relatie?’ Die vraag wordt regelmatig gesteld. Tijdens een opbouw van een event bijvoorbeeld, als ik even langskom om te kijken hoe het gaat. Of als we samen op een productie staan, zeggen mensen: ‘Is het niet lastig, de hele dag samenwerken en het ’s avonds thuis ook gezellig houden?’ Ik antwoord dan meestal iets van: ‘Geen idee hoe hij thuis is, dat kun je beter aan zijn vrouw of zijn kinderen vragen.’ Pieter en ik hebben dezelfde humor, we lachen veel samen en gaan heel makkelijk met elkaar om. Ik snap wel dat mensen denken dat we een relatie hebben. Die hebben we ook, het is alleen puur zakelijk. We zijn yin en yang op de werkvloer, maar privé hebben we ieder ons eigen leven.”

 

De VIVA400-lijst, de lijst met 400 succesvolle vrouwen, staat nu online. Welke genomineerden verdienen het om op 18 november een award te krijgen? Surf nu naar de virtuele stembus, kies per categorie jouw favoriete VIVA400-gegadigde en breng je stem uit. Wacht niet te lang, de stembussen sluiten op 2 november.

VIVAwerk2Meer inspirerende carrièreverhalen vind je op VIVAwerk.