Zelfgemaakte broodjes

Zelfgemaakte broodjes met eierpoffertjes en andere kleine hapjes.
Niks is lekkerder dan makkelijke hapjes, zoals lekkere mini broodjes, stukjes ham, gevulde tomaatjes, poffertjes en overheerlijke salamirolletjes.

Zelfgemaakte broodjes.

Deze keer had ik voor de picknick wat kleine broodjes, een mini stol en een rijst-ring. Dit doe je heel makkelijk door een mini cakevormpje (10cm) te gebruiken. Maar je kan natuurlijk ook andere kleine (muffin)vormpjes nemen. Mocht je die niet hebben, geen probleem maak dan zelf een leuke creatie uit de losse pols!

Met het brooddeeg kun je dus ook zonder vormpjes werken. Zo heb ik met het brooddeeg `croissantjes` gemaakt en nog wat andere broodjes gemaakt door met een lange dunne deegrol een knoop te maken boven op het broodje.

Het broodje met de vlechtrand heb ik gemaakt door 3 dunne rolletjes van deeg te maken en deze te vlechten. Pak vervolgens je muffinvorm en plaats op de bodem een dunlaagje deeg. Pak nu de gemaakte vlecht en plaats deze tegen de zijkant van de vorm en druk deze voorzichtig tegen de bodem aan. Zo krijg je een mooi vlechtmandje als het brood is gebakken waar je vervolgens een lekkere vulling in kan doen!

Om de broodjes een gele kleur te geven heb ik dit jaar gekozen om er gele bouillonpoeder toe te voegen. Ik had voor de smaak kerrie gekozen maar uiteraard kan het ook met kippenbouillonpoeder. Het hoeft dus niet in het gerecht, maar ik vond een gele kleur wel gezellig voor met de Paasdagen.

Ingrediënten: meel van de molen (of broodmix) Het meel wat ik heb gebruikt had verschillende smaken: mais, tomaat en kaas. Bouillonpoeder in een gewenste smaak (kip en kerrie geven een mooie gele kleur) Desgewenst kan je ook het bouillonpoeder weglaten en wat mais toevoegen of maismeel gebruiken. Deeg maken zoals vermeld op het pak.

Bij de mini vormpjes heb ik het licht ingevet met een beetje olie zodat het makkelijk uit de vorm te krijgen is.

Tip: Mini broodjes zijn natuurlijk veel kleiner dan een normaal brood, en hoeven dus niet zolang te bakken zoals op het pak staat! Verdere tip is om het brooddeeg aan de bovenkant met een schaar in te knippen. Kan uiteraard ook met een scherp mesje. Dan krijg je een mini `knipbrood` of zoals ik heb gedaan een lekker `rustiek` brood.

Hamspiesjes
Ingrediënten: Ham
Extra: Spiesjes

Zelf heb ik Italiaanse ham gebruikt, heerlijk! Wat je moet doen is het volgende. De langwerpige ham dubbelvouwen, in het midden doorsnijden en dan nog een keer dubbelvouwen. In een koekenpan een beetje olie verhitten, kort de ham verhitten, even droogdeppen met een keukentissue en dan in een `S` aan de prikker rijgen, even laten afkoelen en dan kan je de ham er zo bij serveren of alvast de prikker verwijderen.

Eierpoffertjes
Weer iets makkelijks wat lekker is op een toastje, klein broodje of gewoon als lekker borrelhapje

Ingrediënten: eieren, en verder alles naar smaak, o.a. tomaat, sjalot, asperges, kruiden, ham, vis.
Extra: poffertjespan

Klop in een schaal de eieren los, peper en zout erbij en zet apart wat smaken waarmee je de poffertjes wil verrijken. Doe de geklopte eieren met kruiden in de `poffertjes-schenkkan` maar een juslepel voldoet ook.

Verwarm de poffertjespan en vet die in. Leg naar smaak wat ingrediënten iets in (bijv. hamreepjes, blokjes tomaat, sjalot, aspergekopjes, enz.) en schenk daar een beetje eiermengsel over.Op zacht vuur en deksel op de pan het laten garen en als de bovenkant gestold is de poffertjes omdraaien.
Tip: Ze zijn zowel koud als warm lekker!

Salami-rolletjes
Ingrediënten: Salami rondjes met paprika-randjes en roomkaas.

Ik heb hiervoor bij de Turkse Toko wat mini salami rondjes met paprika-randjes gekocht. En hierop met een spuitzak wat roomkaas op gespoten. Je zet ze simpel vast met een prikker. Kortom: een simpel en snel hapje!

Hart-tomaatjes met vulling
Ingrediënten: kleine tomaatjes (cherrytomaatjes kunnen ook, maar een maatje groter zijn beter om te vullen)

Snij de tomaatjes doormidden en verwijder de zaadlijsten. Vervolgens kun je ze vullen met een salade naar keuze.
Tip: Als je heel voorzichtig het kroontje eruit snijdt dan heb je een hartvormpje.

Andere lekkernijen
Verder heb ik er nog wat mini asperges in een glas bij geserveerd en wat gekookte kwarteleitjes.

Tip: voor het pellen van kwarteleitjes, tik voorzichtig aan de bolle kant, daar zit iig een luchtbel zodat je het makkelijk kan pellen.