Zo noemen de celebs hun kinderen

geroosterde venkel

Wat is het toch met die celebrities die hun kind per se een rare naam meegeven? Als je cynisch aangelegd bent, zou je kunnen zeggen dat het voor hen slechts weer een manier is om in het nieuws te komen. En je zou nog gelijk hebben ook, want van de vage Amerikaanse goochelaar Penn Jillette hadden wij nog nooit gehoord. Tot hij zijn jongste dochtertje (hou je vast!) Moxie CrimeFighter noemde! Volgens Penn zelf zijn de mensen die kritiek op deze naam hebben, ‘losers die zelf Dave ofzo heten’. Tja.

Volgens de deskundigen (psychologen ed.) verzinnen voornamelijk celebrities dit soort namen vanuit het idee van ‘Ik ben bijzonder en anders, dus moet mijn kind ook bijzonder en anders zijn’. Het laatste dat je wilt als celebrity is dat je overkomt als ‘normaal’. Je kunt het je dus simpelweg niet veroorloven om je kind een gewone naam te geven.

Daar komt nog bij dat iedereen een naam heeft. Als celebrity moet je dus echt moeite doen om daar nog iets bijzonders van te maken. Het is eigenlijk hetzelfde als ‘slank’ zijn. Iedereen kan gewoon slank zijn, maar als celebrity moet je superslank zijn. Of mooi. Mooie mensen zat, maar een celebrity is supermooi. Om maar wat vergelijkingen te trekken. Hetzelfde geldt dus voor de naam. Iedereen heeft een naam, dus moet je als celebrity een supernaam verzinnen. Nicolas Cage nam die supernaam trouwens heel serieus: zijn jongste zoontje heet Kal-el. Voor degenen onder ons bij wie er nu géén belletje gaat rinkelen: Zo heette Superman voordat zijn thuisplaneet Krypton ontplofte en hij op aarde gillende vrouwen redde uit aardspleten.

Een andere verklaring is het feit dat de meeste celebrities acteurs of zangers, dus erg creatieve en fantasierijke mensen zijn. Ze bedenken gewoon heel makkelijk aparte namen. En als artiest is het natuurlijk je taak om anders te zijn, mensen te laten nadenken, met andere invalshoeken te komen en burgerlijke conventies te doorbreken. Om je kind een heel gewone naam te geven, voelt dan aan als toegeven aan het normale, het gangbare. En nee, dat wil je dus niet!

Wat ook meespeelt met de rare namen, is dat kinderen van de rich & famous door hun ouders vaak niet als individu worden gezien, maar als deel van henzelf, zeg maar een soort aanhangsel. Ze dragen dezelfde dure design kleding als hun ouders, lijken (natuurlijk) op hun ouders en worden meegesleept naar alle events waar paps en mams hun beroemde neus moeten laten zien, en worden geacht ook vlot gebekt en fotogeniek te zijn. Dan is het ook maar een kleine stap om je kind een naam te geven die jij ‘wel gaaf’ vindt, zonder rekening te houden met het feit dat je kind die naam zijn hele leven meesjouwt. Lekker narcistisch, zeg maar.

En hoe het met de kinderen zelf staat? Ach, volgens een drukbezochte Hollywood therapeut hebben kinderen van rijke en beroemde ouders vaak zoveel issues, dat het hele rare-naam probleem daarbij in het niet valt!

Die arme rijke kindjes toch!

De meest favoriete thema’s voor vreemde kindernamen blijken Bloemen/Kruiden/Bomen/Fruit te zijn:
– Jamie Oliver heeft twee dochtertjes: Poppy Honey en Daisy Boo. Dus eh, Papaver Honing en Margriet Boe?
– Gwyneth Palthrow’s dochter gaat nog steeds als een stuk fruit door het leven: Lieve kleine Apple. Zelf vond ze het zo puur, lief èn vooral bijbels klinken.
– Geraldine Estelle Halliwell, wellicht beter bekend als Ginger Spice, is trots op haar dochtertja Bluebell Madonna. Dus Wilde Hyacint Madonna.
– Heet je zelf heel gewoon Katie Holmes en Tom Cruise, noem je je dochter Suri. Dat is Perzisch voor Roos.
– Sting and Frances Tomelty noemden hun dochter eens niet Roosje ofzo, maar Fuchsia.
– Toen hun baby met perzikhuidje werd geboren, konden Bob Geldof en Paula Yates niet anders dan hun dochter Peaches te noemen. Haar zusjes heten Fifi Trixibell en Pixie.
– Simon (Duran Duran) en Yasmin Le Bon gaan op de exotische tour met hun dochtertjes Saffron Sahara, Amber Rose en Tallulah Pine.
– Sylvester Stallone doet het met mystieke salie: Zijn dochter heet Sage Moonblood.
– Hun met klimop begroeide huis inspireerde Eddie Murphy en Nicole Mitchell tot de naam Zola Ivy (Zola Klimop, dus).
– Will en Jada Smith doen het ook met groen: Hun dochtertje heet Willow (Treurwilg) Camille (Kamille) Reign (zou Regen kunnen betekenen).

Je zou kunnen zeggen dat de Hollywood Rich & Famous de adel van Amerika is. Vandaar dat velen hun kroost vorstelijke namen geven:
– Dat er bij Michael Jackson een steekje los zit, ach, dat wisten we al. Maar wist je al dat zijn kinderen achtereenvolgens Prince Michael JrPrince Michael II en Paris Michael Katherine Patricia heten? Hoezo narcistisch?
– Broertje Jermaine Jackson kan er trouwens ook wat van: Zijn dochter heet Jermajesty.
– Fotomodel Jordan en haar liefhebbende echtgenoot zanger Peter André (dat stel met dat kinky seksleven) wilden ook graag een prinsesje in de wieg vinden. Hun dochtertje heet Prinsess Tiaamii.
– 50 Cent werd vader van een echte Marquise.


En dan heb je nog de celebs die het hogerop zoeken, zeg maar richting hemel:
– Daar hebben we een Astrella Celeste, zusje van Oriole Nebula en dochters van  Donovan en Linda Lawrence.
– Kijk, een Blue Angel! Dochter van U2’s The Edge en Aislinn O’Sullivan (die hun papa en mama ook danken voor hun vreemde namen!)
– Lil’ Mo probeert alvast een plekje in de hemel te reserveren met haar kinderen Heaven en God’Iss Love Stone.
– Paula Yates (die van onder andere Trixibell) bedacht een hemelse naam voor een andere dochter: Heavenly Hiraani Tiger Lily.
– Het stond in de sterren geschreven dat het kind van Andre Benjamin en Erykah Badu (huh?) Seven Sirius moest heten…
– En dan nog een mix tussen zon en regen: Bij acteur Ving Rhames en zijn vrouw Deborah Reed zag Reign Beau, broertje van Freedom, het levenslicht. (Reign Beau, rainbow, dus regenboog!)

En als je een kind krijgt, moet hij/zij natuurlijk wel een stoere naam hebben:
– ‘Mijn eigen kinderdroom was piloot of politieman worden’, moet acteur Jason Lee gedacht hebben. ‘Laat ik mijn zoon dus maar Pilot Inspektor noemen’.
– En als je geen naam kunt bedenken, noem je hem gewoon ‘Kind’. Kort, maar krachtig. Het werd Kyd, zoon van David Duchovny en Tea Leoni.
Rocket, Racer, Rebel en Rogue. Vier zoontjes, vier keer stoer volgens Robert Rodriguez.
– Zijn padvinders stoer? Volgens Bruce Willis en Demi Moore wel. Zij noemden hun dochter Scout, zusje van Tallulah en Rumer.
– Wat is er stoerder dan een piraat? Niks. Dus noemen we hem maar Pirate, aldus Jonathan Davis en zijn pornovrouwtje Deven Davis.

Het is ook best wel stoer om je kind naar een beest te vernoemen.
– Een beer heeft iets zachts en toch iets onoverwinnelijks. Het zoontje van Chili Peppers’ zanger Anthony Kiedis heet Everly Bear.
– Dan hebben we ook nog Rufus Tiger, zoon van Roger Taylor, en broertje van Tiger Lily en Lola Daisy (die dus eigenlijk in de bloemencategorie thuishoren!)
– Een tikje zweverig van Mia Farrow om haar zoon Lark Song (Leeuwerik Gezang) te noemen.
– Een sportmerk en een stoer beest, dit meisje kan later haar lol op: Erykah Badu (die haar zoontje de naam Seven Sirius schonk) noemde haar dochtertje Puma.

En dan hebben we nog wat namen die echt gewoon te raar voor woorden zijn. Die wilden we jullie niet onthouden:
– Wat ons betreft Dé Topper der vreemde kindernamen: Shannyn Sossamon (bekend van A Knight’s Tale) noemde haar zoon (zorg dat je stevig zit!): Audio Science.
– Tony Braxton blijkt een notoire jeansliefhebster te zijn. Haar zoontjes heten Denim en Diezel.
– Spike Lee en Tonya Lewis Lee vonden dat hun zoon op een tas leek. Vandaar de naam Satchel.
– Een zekere meneer Rob Morrow vond het erg grappig om zijn zoon Tu Morrow te noemen. Even een doordenkertje.
– Actrice Rachel Griffiths (Six Feet under) en Andrew Taylor zijn dol op vrolijke muziek. Getuige hun zoontje Banjo.
– En tenslotte ook een stel dat nu even aandacht krijgt dankzij hun vreemde keuze in kindernamen: Anna Ryder Richardson en Colin MacDougall zijn de trotse ouders van Dixie Dot en Bibi Belle.