Zwanger na je 35ste

geroosterde venkel

Vruchtbaarheid
Misschien niet leuk om te lezen, maar het is echt een feit: De vrouwelijke vruchtbaarheid begint na de leeftijd van 35 jaar af te nemen. Dit komt door een aantal factoren zoals minder (gezonde) eicellen, een grotere kans op medische problemen zoals diabetes en minder frequent vrijen.
Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat het onmogelijk is. Het kan wel langer duren voordat je zwanger wordt. Over het algemeen kun je stellen dat een vrouw na een 1 jaar onbeschermd vrijen zwanger wordt.

Vruchtbare dagen
Om de kans op zwangerschap te optimaliseren is het belangrijk om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Daar zijn een aantal manieren voor:

Rekenen
Je kunt je vruchtbare dagen bepalen door 14 dagen af te trekken van je cyclusduur (als je cyclus bijvoorbeeld 30 dagen is, vanaf het begin van je cyclus toto de volgende, trek je 14 van 30 af, waardoor je 16 krijgt). Dit getal is de geschatte dag waarop je eisprong plaatsvindt en je op je vruchtbaarst bent. Als je een cyclus hebt van 21 dagen of 35 dagen is deze methode niet betrouwbaar.

Je kunt tegenwoordig ook ovulatietesten kopen, dan hoef je dit niet meer zelf uit te rekenen!

Temperaturen
Meet je normale lichaamstemperatuur. Bij een eisprong is deze 0,3º C hoger. Je moet jezelf elke ochtend op hetzelfde tijdstip voordat je opstaat temperaturen. Doe dit 3 à 4 maanden lang om de eisprong te kunnen voorspellen.

Manieren om de kans op zwangerschap te vergroten

Frequentie
De adviezen over de vrij-frequentie wisselen. Sommige experts zeggen dat je moet vrijen op 4 van de 6 vruchtbaarste dagen, en andere zeggen dat je elke tweede of derde dag moet vrijen. Dagelijks vrijen of niet vaak vrijen (minder dan eens per 10-14 dagen) is waarschijnlijk slecht voor het aantal zaadcellen.

Seksuele positie
Sommige experts zeggen dat de vrouw na het vrijen 20 minuten moet blijven liggen, zodat er minder sperma weglekt uit de vagina, maar er is geen bewijs dat dit de kans op zwangerschap vergroot.

Seksueel genot
Vrouwen die een orgasme krijgen, lijken eerder zwanger te raken. Door een orgasme trekt de baarmoeder samen, waardoor de zaadcellen beter naar de baarmoeder en eileiders zouden kunnen zwemmen.

Problemen met zwanger worden
Het is heel normaal dat een zwangerschap langer op zich laat wachten naarmate je ouder wordt. Je kunt het beste al om medische hulp vragen als het na 6 maanden nog niet gelukt is, in plaats van te lang te wachten tot de natuur haar werk heeft gedaan. Het kan wel zijn dat je eerst een jaar moet proberen voordat je doorverwezen wordt naar de gynaecoloog.

Miskraam
Veel vrouwen maken zich zorgen om het risico van een miskraam en het komt inderdaad ook vaak voor. Ongeveer 10-20 % van de ontdekte zwangerschappen eindigt in een miskraam. Maar hoewel het risico groter wordt naarmate je ouder wordt, hebben de meeste vrouwen van boven de 35 een normale zwangerschap. De meeste miskramen vinden plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap; na dit stadium is er minder reden tot ongerustheid.

Eindelijk zwanger!
Als je zwanger bent, ben je natuurlijk heel blij, daar heeft je leeftijd niks mee te maken! Je zwangerschap kan wel wat zwaarder zijn, dan de zwangerschap van jonge moeders. In de eerste drie maanden hebben de oudere vrouwen meer last van misselijkheid, moeheid en emotionele buien. Een rustig sportprogramma kan er voor zorgen dat je emotionele balans hersteld wordt en dat je meer energie krijgt. Wat eten betreft, moet je erop letten dat je meer behoefte hebt aan eiwitten. Verder is het aan te raden om zo veel mogelijk dutjes te doen!

Screening op afwijkingen
Naarmate vrouwen ouder worden hebben ze een verhoogd risico op een baby met problemen door een extra of ontbrekend chromosoom. In de loop van de jaren zijn de testen op het risico van deze aandoeningen verbeterd en nauwkeuriger geworden en breder verkrijgbaar. De beslissing om een of meerdere testen te ondergaan en welke test je krijgt is grotendeels een kwestie van je eigen keuze.

De testen die in het eerste trimester uitgevoerd kunnen worden zijn:
Bloedtest, nekplooimeting en vlokkentest. Deze testen geven aan hoeveel kans er is dat jouw baby het Downsysdroom of een andere chromosoonafwijking heeft.
In het tweede trimester kun je hiervoor een vruchtwaterpunctie of triple-test laten doen. Ook kan een echoscopie verschillende afwijkingen uitwijzen, zoals neuraalbuisdefecten en hartafwijkingen.
In je laatste trimester krijg je een bloedtest en urinetesten. Deze laten zien of jij ergens een tekort hebt. Een glucosebelastingtest wijst uit of je last hebt van zwangerschapsdiabetes. Indien noodzakelijk worden de foetale harttonen gemeten, om vast te stellen of je baby genoeg voedingsstoffen en zuurstof krijgt.

Zwangerschapsrisico’s
De zwangerschaprisico’s waar je als oudere moeder meer kans op hebt, zijn zwangerschapsdiabetes en pre-eclampsie (“dreigende stuipen”). Als oudere moeder maak je ook meer kans om een meerling te krijgen. Dat komt omdat er vaak meerdere eicellen vrijkomen bij oudere vrouwen.
Meerlingzwangerschappen worden als risicovol gezien en je wordt dan ook goed in de gaten gehouden.

De bevalling
De vroege fase van de bevalling bereidt je lichaam voor op het echte werk, dmv. harde buiken (“oefenweeën”). Tegelijkertijd verandert je cervix van een stevige, onbuigzame, beschermende opening in een zachtere rekbare opening. Er is enig bewijs dat bij oudere vrouwen die voor het eerst bevallen deze vroege fase langer kan duren dan bij een jongere moeder. Wat de bevalling verder betreft, de principes zijn bij alle leeftijden hetzelfde.

Herstel na de bevalling
Je lichaam van boven de 35 heeft meer tijd nodig om te herstellen. Probeer zo veel mogelijk dutjes te doen. Je lichaam heeft dit namelijk echt nodig. Heel belangrijk: accepteer hulp van anderen. Erken dat je echt moet rusten, ook als je niet ziek bent of er ziek uitziet. Voor veel onafhankelijke vrouwen kan het moeilijk zijn om hulp aan te nemen.

Bron: Zwanger na je 35ste, deskundig advies voor elke fase, van de planning van een baby tot de geboorte
Auteur: Dr. Laura Goetzel
Uitgeverij: Pearson Education Benelux
ISBN: 9043011231

Dit boek maakt deel uit van de Dorling Kindersley-serie. Deze serie staat voor kwaliteit en duidelijkheid. De diverse titels in deze reeks zijn uitvoerig geïllustreerd en zijn vooral zeer toepasbaar in de praktijk. De keuze van populaire onderwerpen zorgen voor een aantrekkelijke serie.

Wil je meer weten over de uitgave: Zwanger na je 35ste kijk dan op pearsoneducation.nl