Zwanger van de 2e

geroosterde venkel

Nu jij zwanger bent van je tweede spruit, is het belangrijk om na te denken over hoe jouw eerste kind kan reageren op zijn nieuwe broertje of zusje.

Aandacht delen
In gedachte zie je ze al helemaal lief samen spelen, waarbij de oudste moedert over de jongste. Toch kan hij heel anders gaan reageren door de plotselinge verandering in het gezin. Hij is namelijk niet meer de belangrijkste persoon in jouw leven en moet zijn portie aandacht delen met een huilende en schreeuwerige baby.

Voorbereiden
Hoe en wanneer bereid je hem dan voor op de komst van een broertje of zusje?

Je kunt het beste 2 maanden voor de geboorte beginnen met de voorbereidingen. Betrek jouw peuter in die periode bij alles wat je doet: bezoekjes aan de verloskundige of het maken van een echo. Laat hem bijvoorbeeld ook meeluisteren naar het geluid van het hartje van de baby en maak hem nieuwsgierig en enthousiast.

Meer tips
Nog meer ideeën om je peuter te betrekken kunnen bijvoorbeeld zijn:

– speel samen met hem met een pop die de ‘baby’ is. Kleertjes aandoen, flesje geven (of hou de pop tegen je borst aan), luier verwisselen, in badje doen, troosten, kusjes geven.
– lees samen boekjes over ‘baby in de buik’ en ‘broertje of zusje krijgen’
– laat hem kennis maken met de babykamer / wiegje.
– praat veel met hem over de baby.


Na de geboorte
En dan heb je ineens twee kinderen die vragen om je aandacht. Het is natuurlijk moeilijk om deze te verdelen, maar dit lukt je al beter als je de oudste bij jouw activiteiten met de jongste betrekt.

Laat je peuter bijvoorbeeld naast het badje staan als je de jongste in bad doet. Praat vervolgens ook tegen hem en leg precies uit wat je doet: “Mama gaat nu je broertje wassen, net als wat ze net met jou heeft gedaan”. Als je oudste al wat ouder is, kun je hem laten meehelpen met wassen.

Je kunt ook vragen aan de kraamvisite of ze ook wat voor jouw oudste meenemen. Het moet tenslotte ook voor hem een feest zijn dat hij een broertje of zusje heeft gekregen!

Verder is het belangrijk dat je uurtjes inlast die speciaal bedoeld zijn voor jou en je oudste kind. Zo voelt hij dat hij nog even belangrijk voor je is als voor de geboorte van de tweede.

Jaloers monstertje
Schrik niet te erg als je lieve, schattige, meegaande peuter verandert in een jaloers monstertje. Het hoort er nu eenmaal bij. En is het is vast tijdelijk. Je peuter moet even wennen aan de nieuwe situatie, en met name aan het feit dat hij niet meer alleen het centrum van het universum is. En dat valt niet mee. Blijf hem positief stimuleren om contact te maken met de baby.

Je peuter zal uiteindelijk moeten leren dat hij niet altijd alle aandacht van mama kan krijgen. Het is nu eenmaal niet mogelijk om je aandacht altijd even goed te verdelen. Dus leg je hier dan ook bij neer.

Bron