Zwanger! Wat moet je regelen?

geroosterde venkel

Stap 1: Naar de verloskundige
Ben ik echt zwanger? Dat is misschien het eerste dat je jezelf afvraagt. Je kunt het bijna niet geloven. Je hebt al een test gedaan en daarop is duidelijk of wellicht iets minder duidelijk uit gekomen dat het echt zo is. Als je eenmaal hebt geconstateerd dat je zwanger bent, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij een verloskundige. Je huisarts kan je advies geven over een goede verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt.

Stap 2: Vertel het goede nieuws
Als je zwanger bent, kan het moeilijk zijn dit geheim te houden. Je kunt ervoor kiezen het niet gelijk te vertellen maar voor alle zekerheid de eerste drie maanden af te wachten. Maar op een gegeven moment kun je er niet meer omheen. Waarschijnlijk vertel je het dan eerst je meest dierbaren. Maar je moet het ook tijdig aan je baas melden. Aan personeelszaken geef je een bewijs van de verloskundige dat je zwanger bent. Pas dan kom je in aanmerking voor verlof!

Stap 3: Verlof bespreken

De datum waarop je zwangerschapsverlof ingaat hangt af van de uitgerekende bevallingsdatum. Minimaal drie weken van te voren spreek je met je werkgever af wanneer je je verlof wilt laten ingaan, dit kan vanaf zes weken voor de bevallingsdatum, minimaal 4 weken van tevoren moet het verlof worden opgenomen. Tijdens het verlof ontvang je een uitkering die (bijna altijd) net zo hoog is als je salaris. De opbouw van je vakantiedagen gaat in deze periode gewoon door. Verder kun je alvast met je baas bespreken of je ouderschapsverlof wilt opnemen of op een andere manier minder wilt gaan werken. Je hebt altijd recht op minstens 10 weken verlof na je bevalling.

Veiligheid en gezondheid
Wist je dat je – nadat je je werkgever op de hoogte hebt gesteld van jouw zwangerschap – recht hebt op wettelijke bescherming tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding. Een werkgever is verplicht om de gezondheid van jou en je kind tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding te beschermen. Dat betekent dat hij in die tijd het werk zo moet organiseren dat je veilig en gezond kunt werken en dat het werk geen negatieve invloed heeft op de zwangerschap of borstvoeding. Uitgangspunt is dat je tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding zoveel mogelijk je eigen werk kunt blijven doen, in je eigen functie en op je eigen werkplek.Stap 4: Kinderopvang regelen

Je wilt na je bevalling weer aan het werk. Hoe ga je dit doen? Vraag vrienden, collega’s en vrienden hoe zij het hebben geregeld. Op de site Kinderopvang Online kun je zoeken naar een kinderdagverblijf bij jou in de buurt. Stel een lijst op van zaken die jij belangrijk vindt voor kinderopvang. Probeer je zo snel mogelijk in te schrijven, des te groter de kans dat het kinderdagverblijf van jouw keuze nog een plaats vrij heeft. Let wel: dinsdag en donderdag zijn populaire dagen bij kinderdagverblijven en het is moeilijk voor die dagen kinderopvang te regelen. Bedenk hoeveel dagen je gebruik wilt maken van kinderopvang en hoe je het op de andere dagen wilt regelen. Meer informatie vind je in de special Kinderopvang.

Stap 5: Waar wil je bevallen?
Ook zo’n punt waar je waarschijnlijk nooit over hebt nagedacht. Wil je thuis bevallen, in het ziekenhuis of in bijvoorbeeld een kraamzorghotel? Voor meer informatie over kraamzorghotels kun je terecht op www.kraamhotel.nl 

Stap 6: Kraamhulp regelen
Ook hier moet je niet te lang mee wachten. De meeste organisaties hebben wachtlijsten. Op kiesbeter.nl kun je zoeken naar kraamzorg bij jou in de buurt en op basis van hoe en waar je verzekerd bent.

Stap 7: Huis aanpassen
Een leuk moment voor veel aanstaande ouders is het inrichten van de babykamer. Waar komt de box te staan? Welke kleur krijgt de babykamer? Ook dit zijn zaken die je het beste tijdig kan aanpakken. Als je gaat verven kies dan voor verf op waterbasis. Dit is minder schadelijk voor jou en de baby.

Stap 8: En nu afwachten!

Hoewel er vast nog meer zaken geregeld moeten worden, zijn de eerste belangrijke stappen gezet. Nu kun je volop genieten van je zwangerschap!

Meer praktische informatie vind je op de sites van SZW, Jonge gezinnen, en Baby Pagina