Zwangerschapskwaaltjes

geroosterde venkel

Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van zwangerschapskwaaltjes als misselijkheid, brandend maagzuur, obstipatie, vreetbuien en beenkrampen. Wat blijkt nu? Mannen kunnen daar ook last van hebben!

Zwangerschapskwaaltjes
Luierfabrikant Pampers heeft een onderzoek uitgevoerd onder 2.000 mannen tussen de 16 en 65 jaar. Hieruit blijkt dat maar liefst een kwart van de toekomstige vaders last heeft van typische zwangerschapskwaaltjes als ochtendmisselijkheid en vreetbuien.

Dat is niet het enige waar ze last van hebben. Zo heeft 26 procent last van stemmingswisselingen en 10 procent droomt dan de hele dag van aparte voedselcombinaties. Anderen, 6 procent, voelen zich misselijk zonder verklaarbare reden en 3 procent klaagt over ingebeelde zwangerschapspijnen.

In veel gevallen, namelijk één op de drie, worden mannen melig van hun zwangere vrouw. Ook komt het niet vaak voor dat mannen de tranen in de ogen krijgen bij een droevige film. Maar in de zwangerschapsperiode van de vrouw pinkt 8 procent van de mannen een traantje weg bij een droevige film.

Intensere band
Mary Steen, een Britse vroedvrouw, heeft wel een verklaring voor het verschijnsel. Door de zwangerschap wordt de band tussen de partners intenser. “Mannen gaan mee naar de gynaecoloog, zijn getuige van de echografieën en volgens prenatale lessen mee. Dat zorgt voor een sterkere connectie tussen de vader en moeder in spe. Een man kan tijdens de zwangerschap bovendien goed inschatten wat zijn vrouw voelt waardoor hij vatbaar is voor emotionele en lichamelijke veranderingen.”

Bron: nieuwsblad.be