2013: zombies, klonen en comebacks

2013 jaarlijstje

Wat vliegt de tijd toch. Nog twee weken en we staan alweer met champagne en oliebollen in onze handen. Volgens mij is dit jaar tot nu toe het snelst voorbijgegaan van alle jaren die ik tot nu toe op deze aardbol heb doorgebracht. En ze zeggen dat dit alleen maar erger wordt naarmate je ouder wordt…

Afijn, tijd om even de entertainment-zaken op orde te stellen. Daarom presenteer ik bij dezen mijn eigen best of 2013-lijst. Ook de bloggers delen de komende weken hun favorieten nog met jullie!

TV-toppers
2013 was een heerlijk tv-jaar. Ten eerste ben ik dolblij met de komst van Netflix. Het aanbod films en series wordt elke week lekker aangevuld. Nieuw in 2013 waren Orange is the New Black (Piper maakt één grote fout als ze drugs smokkelt voor haar vriendin. Jaren later belandt ze alsnog in de bak hiervoor – en komt ze haar ex ook tegen) en Orphan Black (Sarah is getuige van een zelfmoord, net als ze besluit weg te rennen van haar leven. Ze komt erachter dat het meisje dat zelfmoord heeft gepleegd als twee druppels op haar lijkt. Sarah besluit haar identiteit over te nemen en komt erachter dat er nog wat ‘tweelingzusjes’ van haar rondlopen). Mijn prijs van beste tv-actrice gaat daarom naar Tatiana Maslany, die in Orphan Black maar liefst acht verschillende rollen speelt. Dat doet ze erg goed, je bent je er nauwelijks van bewust dat je de hele tijd naar dezelfde actrice zit te kijken. Beide series zijn te zien via Netflix, in de lente van 2014 worden de tweede seizoenen verwacht. Ook nog een speciale vermelding voor het vierde seizoen van de comedy Arrested Development, dat na zeven jaar afwezigheid weer terugkeerde. In de serie volgen we Michael Bluth, die probeert zijn familie(bedrijf) bij elkaar te houden nadat zijn vader wordt gearresteerd voor fraude. Leuk en nieuw aan seizoen 4 is dat in elke aflevering een ander familielid centraal staat en dat veel grappen worden uitgespreid over meerdere afleveringen (wat ook al bij seizoen 1 t/m 3 werd gedaan). Dat betekent dat je bijvoorbeeld pas in episode 10 een grap snapt waarvan de aanzet al in aflevering 1 wordt gegeven. Niet iedereen kon dit vierde seizoen waarderen, ik persoonlijk vind ’t het een kunstwerkje geworden. Als je de serie nog niet kent: kijk ‘m! Krijg je echt geen spijt van. (ook op Netflix!) De serie die in 2013 mij het meest tegenviel was Dexter. Het laatste seizoen vond ik zo saai dat ik ‘m nog steeds moet afkijken.

Filmfavorieten
Het aantal goede films dat ik in 2013 gezien heb, valt een beetje tegen. Ik heb genoten van The Great Gatsby, een waar visueel spektakel. Ook World War Z (Brad Pitt in de strijd tegen een zombie-apocalyps) was supervermakelijk, hoewel het verhaal aan alle kanten wankelde. En dit weekend zag ik The Butler, het waargebeurde verhaal over een butler die in dienst is van het Witte Huis en in totaal zeven presidenten ‘meemaakt’. Maar mijn favoriet is Django Unchained, weer zo’n kunstwerk van Tarantino dat ik wel honderd keer kan zien. Op mijn lijstje staan nog The Hobbit deel 2, Saving Mr. Banks, Frozen en Mandela: Long Walk to Freedom, dus grote kans dat daar nog een topper bij zit. Grootste flop wat mij betreft? Hangover 3, toch knap dat daar geen enkele leuke grap in zat.

Music!
De grootste verrassing op muziekgebied was natuurlijk Beyoncé. De diva verraste vriend en vijand toen ze vorige week ineens op de proppen kwam met een gloednieuw en fantastisch album inclusief 17 (!!!) video’s. Ook John Mayer was weer goed bezig met Paradise Valley en Vampire Weekend maakte een goede comeback met hun derde album. Mijn grootste guilty pleasure is – durf ik dit te typen? Ach, vooruit – het album van Miley Cyrus. De grootste teleurstelling vond ik Lady Gaga, die met Artpop een rommelig zooitje uitbracht.

En wat zijn jullie entertainment-favorieten van 2013?
© Beeld: ANP