In 6 stappen zorgeloos vegetariër

vegetarisch eten tips

Mijn tafelgenoten doorklieven een biefstukje en kijken met medelijden naar mijn geitenkaassalade. Ik ben een arme vegetariër. Prikkend in de blaadjes sla ben ik het even met ze eens. Heel even. Want met 6 wijze levensregels kan ik blij vegetariër zijn.

1. Oh, heilige humus. Zodra je overloopt naar het kamp van worteltjes en sla, krijg je er een nieuwe vriend bij. Een vriend voor het leven. Door dik en dun. In voor- en tegenspoed. Amen. Humus is heilig. Dip, smeer, dompel, bedek en bedelf alles in dit goddelijke goedje van kikkererwten. Een panini – of ordinaire tosti – met rode pesto, feta en humus is vegetarisch katervoedsel.

2. Hoe voller de koelkast, hoe blijer de vegetariër. Zorg dat je koelkast gevuld is en paddenstoelen of aubergines nooit ontbreken. De textuur van dit duo springt mooi in het gat wat vlees in recepten soms achterlaat. Thai Beef Salad? Thai Mushroom Salad!

3. Kaasmeisje. Ja, voor de productie van kaas wordt een deel uit van een kalfjesmaag gebruikt. Zo’n groot deel dat ik 10.000 kilo kaas moet eten om zo’n heel maagje binnen te krijgen. Meer dan 100 kilo in een jaar. Meer dan 2 kilo in de week. Negentig jaar lang. Ehm, ja, ik blijf dus kaas eten. Halloumi is een kaasje dat je kunt bakken. Lekker vet, dat wel, maar zo goddelijk met een zure salsa.

4. Het mag een onsje meer zijn, slager. Nog harder dan langs de vleeswaren, ren ik langs de vleesvervangers. Volgetrapt met e-nummers smaken ze allemaal eigenlijk naar weeïge smeerworst op een doorgerookt verjaardagsfeestje of een hap zout frituurvet. Ander is de Vegetarische Slager. Van vegetarische gehakt draaide ik mijn eigen hamburger. En won ik het hart van een vleeseter.

5. Dat zoeken we op. Als het twee voor twaalf is en er toch echt iets op tafel moet, schieten naslagwerken je te hulp. Het digitale Foodness stoft vegetarisch eten af. Dag groentewrap, hallo wilde rijst met pompoen en granaatappel.

7. Keep calm and carry on. Dan toch maar weer geitenkaassalade. Dan toch maar om dat spekje in de sla heen knabbelen. Dan toch maar een klein stukje vis eten dat die vriendin met zoveel goedbedoelde, onwetendheid voor je bakte. Morgen is er weer een dag.

CC foto: JosephSardin