7 tips van verhuis-expert Lisette

Verhuizen is niet leuk. Dat gaat het ook nooit worden. Maar toen ik voor de negende keer binnen drie jaar mijn spullen zo efficiënt mogelijk stond in te pakken om opnieuw te verkassen, besefte ik dat ik inmiddels een klein beetje een verhuis-pro ben geworden. Daarom geef ik je alvast 7 tips die mij in ieder geval enorm hebben geholpen – wie weet heb je er wat aan. Verhuizen: leuker kunnen we het niet maken, wel minder kut.
 

  • Doe shit weg.

Hoe minder spullen je hebt, hoe minder lang je verhuizing duurt. Toen mijn ouders verhuisden naar een dorp dat letterlijk vijf minuten verderop was, reden ze op hun gemakje elke dag een paar keer heen en weer om zo in drie weken alles over te hevelen naar hun nieuwe stekje. Die luxe hebben we echter niet allemaal; toen Lau en ik van Drachten naar Helmond verhuisden, moest alles in de grootste verhuiswagen passen die we mochten huren met onze B-rijbewijzen. Omdat de rit bijna drie uur duurde, namen we ons voor om slechts één keer te rijden. Paste het niet in de verhuistruck, dan moest het weg. Van tevoren zetten we een hele berg spullen op Marktplaats: twee kuipstoeltjes, een gigantische beeldbuis-tv (we hebben niet eens een tv-aansluiting), oude laptops… O, en we deden kleding en schoenen naar het goede doel. VIJF ZAKKEN VOL.

Tijdens een verhuizing kom je erachter dat je meer troep hebt dan je denkt. Bedenk bij alles of het je waard is om ruimte in je verhuiswagen voor op te offeren én of je zin hebt om dit item zestien keer in je handen te hebben. Kun je er iemand anders niet beter blij mee maken? Het werkt enorm bevrijdend om over die drempel van ‘maar dit is van mij’ heen te stappen en spullen weg te doen. Verkoop het, geef het weg, gooi het in de vuilnisbak. Er staat op dit moment heel weinig in mijn huis waarvan ik heel verdrietig zou worden als het spontaan in de fik zou vliegen. Er staat op dit moment trouwens überhaupt heel weinig in mijn huis: een bed, een bank, twee stoelen, een tafel met daarop een computer. O, en natuurlijk mijn boekenkasten. Boeken doe ik namelijk níet weg. Vandaar dat het gros van de dozen tijdens de verhuizing bestond uit boeken – volgens Lau waren het twaalf dozen. (Ik heb niet geteld.)

Voor je zelfs maar begint met inpakken: doe troep weg. Het zijn maar spullen.

Verhuizen is vermoeiend: heb je net al die dozen ingepakt, moet je ze op je nieuwe adres weer uitpakken.
Verhuizen is vermoeiend: heb je net al die dozen ingepakt, moet je ze op je nieuwe adres weer uitpakken.
  • Doe alles in dozen. ALLES.

Ook bij een verhuizing is een goede voorbereiding het halve werk. Dat betekent: dozen inslaan! Dozen zijn fucking fantastisch, want je kunt ze stapelen en ze beschermen je spullen ook nog beter dan zo’n slap tasje. Kleine sidenote: haal echte verhuisdozen. Dat kan bij de bouwmarkt, bij een verhuisbedrijf of bij een opslagbedrijf. Ik ben een echte knieperd, maar geloof me: op dit gebied wint het verhuiscomfort het van mijn hand-op-de-knip-mentaliteit. Echte verhuisdozen zijn makkelijk dicht te vouwen en extra stevig (ook handig bij stapelen). Ik bedoel, probeer je boeken maar eens te vervoeren in zo’n luchtige doos van de supermarkt waar normaal zakken chips in zitten. Ik heb het een keer geprobeerd, met als gevolg dat mijn boeken binnen drie minuten op straat lagen omdat de bodem uit de doos gevallen was. Kansloze missie.

Over boeken gesproken: er zijn ook speciale boekendozen. Die zijn kleiner en nog steviger, want – en misschien verbaast dit je – boeken zijn ZWAAR. Je kunt ze namelijk superefficiënt naast elkaar in zo’n doos schuiven, met als eindresultaat is een loeizware doos die niemand kan tillen. Met een speciale boekendoos voorkom je een acute hernia en armen die van ellende van je lijf vallen.

IMG_20141022_001154
Dozen zover het oog reikt. Maar geen losse troep én makkelijk te stapelen!
  • Label alles. ALLES.

De toekomstige jij zal je enorm dankbaar zijn als je deze tip ter harte neemt. Misschien denk je nu dat je het wel onthoudt: de pannen zitten in die doos met roze tape, de fotolijstjes en de strijkbout (perfecte combinatie) zitten in die donkerbruine doos en de wintertruien zitten in die doos met een grote scheur in de zijkant. Maar de meeste verhuizingen (inclusief meerdere dagen van in- en uitpakken) zijn niet in één dag gedaan. Weet je morgen, overmorgen, volgende week nog wat in welke doos zat? Het is een kleine moeite om even op iedere doos te schrijven wat erin zit en over een week ben je enorm blij dat je die minimoeite hebt genomen, wanneer je in je nieuwe huis staat tussen stapels dozen en geen idee hebt waar je moet beginnen met uitpakken. Labels! ZO belangrijk!

  • Loop wat vaker.

Het is verleidelijk: die drie dozen op elkaar stapelen en om je nek nog even die tas hangen vol bouten en moeren van de kast die je in elkaar moet schroeven. Scheelt weer een tripje naar boven. Ik weet het, maar halverwege trilt je hele lijf, begeven je knieën het bijna en staat je rug op knappen. AAAH!

Toen mijn moeder en ik twaalf jaar geleden van het westen naar het noorden verhuisden, zei een van de mannen van het verhuisbedrijf: ‘Je kunt beter drie keer lopen en je lijf sparen dan één keer lopen en helemaal kapot zijn. Je moet nog de hele dag!’ Een van de beste verhuistips die ik ooit gekregen heb.

De konijntjes snappen niks van verhuizen.
De konijntjes snappen niks van verhuizen.
  • Doe het in één dag.

Je begon vol frisse moed, maar nu doet je rug zeer (ja, natuurlijk til je vanuit je benen, maar dat maakt weinig verschil bij het verhuizen van een heel huishouden), zijn er al drie nagels gebroken en snak je naar een lekkere bank om op onderuit te zakken. Maarja, die bank staat nog in de verhuiswagen. Op dit punt is het zo verleidelijk om te zeggen: ‘Ach, weet je, we doen de rest morgen wel.’

Maar dat wil je niet. Echt niet. Wat er namelijk gaat gebeuren is dit: je staat op met nóg meer spierpijn dan gisteren, met het vooruitzicht dat je nu de echt zware spullen moet verhuizen, die je gisteren niet hebt gedaan. Aaaah, vandaag wordt de verschrikkelijkste dag uit je leven, en dan te bedenken dat gisteren al zo erg was!

Verhuizen is niet leuk, dus je kunt het maar beter in één keer doen. Trek de pleister er in één keer af en doe het op één dag. Morgen word je wakker en hoef je ‘alleen nog maar’ al die dozen uit te pakken! (Oef.)

Een kwartier van ons nieuwe adres verwijderd kwamen we in de file. En daar bleven we 1,5 uur staan. IK MOEST ZO NODIG PLASSEN.
Een kwartier van ons nieuwe adres verwijderd kwamen we in de file. En daar bleven we 1,5 uur staan. IK MOEST ZO NODIG PLASSEN.
    • Vraag precies genoeg hulp.

Je wilt niet alles in je eentje (of met zijn tweeën) doen. Vraag er één of twee mensen extra bij, want vele handen maken licht werk. Pas trouwens wel op dat je niet te veel mensen vraagt: als je tien man hulp hebt is dat heel leuk en lief van iedereen, maar in de praktijk komt het er toch op neer dat je elkaar constant in de weg loopt. Drie tot zes mensen (inclusief jezelf) is een perfect aantal om een verhuizing in goede banen te leiden, afhankelijk van de grootte van je huishouden. Bij onze recentste verhuizing konden we het af met drie mensen, maar vier was achteraf gezien eigenlijk nét iets beter geweest.

      • Ga je ver weg? Lever je busje elders in.

Verhuizen doe je niet altijd naar een oord dat lekker dichtbij is. Zo zijn wij een keer van Enschede naar Groningen verhuisd, een keer van Almere naar Drachten en natuurlijk net nog van Drachten naar Helmond. In zo’n geval is het fijn als je na het verhuizen niet ook nog die drie uur terug hoeft te rijden om je verhuiswagen in te leveren bij het verhuurbedrijf. Veel verhuisbedrijven, zoals KAV, Europcar, Hertz en Bo-Rent hebben door het hele land vestigingen. Het is bij die bedrijven vaak mogelijk om tegen een extra bedrag je verhuistruck te huren in de ene stad en hem later in te leveren in een andere stad. Ideaal!

En tot slot wens ik je heel veel succes. Van verhuizen word je narrelig, moe en een beetje melig, zoals dit filmpje vrij effectief laat zien.

Van verhuizen word je zo melig.

A video posted by Lisette Jonkman (@lis1988) on