Blog: Acteren volgens Lindsay Lohan

(Jambersstem) Overdag is Fleur een keurige redacteur en columnist bij VIVA, maar ’s avonds, als niemand kijkt, verandert zij in een onverzadigbare, vuile spons. Gossipsite na gossipsite absorbeert zij hollywoodnieuws dat het daglicht niet verdragen kan. Erger nog: ze analyseert het, vormt opinies over mensen die ze niet eens ként. En het allerergste: ze gaat deze opinies op deze plek nog met u delen ook.

Mindfullnesslingo
Je kan veel zeggen over Lindsay Lohan, maar niet dat ze niet interessant is. Haar artistieke prestaties doen keer op keer mijn gossipminnend hart sneller kloppen, en die hebben overigens weinig met haar filmrollen te maken, want die heeft ze niet. Maar wat Lindsay wel continu doet, is zichzelf spelen. Ze speelt een versie van zichzelf die ze ongetwijfeld graag wil zijn: afgekickt, gefocust, wijs, sterk en stabiel. En dat speelt ze slecht. Tenenkrommend, hartverscheurend slecht.

Dat werd wel weer even duidelijk in haar eigen realityshow op OWN, de zender van Oprah. Lindsay wilde dolgraag meewerken, want ze wilde het publiek graag laten zien hoe afgekickt, gefocust, wijs, sterk en stabiel ze is. Oprah voelde natuurlijk de bui al hangen, dus voordat ze Lindsay haar show gaf, heeft ze de boel juridisch zo dichtgetimmerd dat er niets in het voordeel van Lilo te manipuleren viel. We zouden de echte Lindsay gaan zien. Nou, ik heb een paar fragmenten gezien, en verdomd: dit was een staaltje reality waar al die volgeplamuurde Kardashians nog wat van kunnen leren.

Elke keer als Lindsay door de crew geïnterviewd wordt –met een goede softfocuslens en verse gloss op de fillerlipjes- komen er de prachtigste volzinnen uit in het betere mindfulnesslingo: hoe extited ze is to start this new chapter, hoe vastberaden ze is om this disease called addiction te overwinnen, en dat ze in such a good place is. Dat soort heerlijke PR-taal, die niemand gelooft behalve Lindsay zelf.

Doorgesnoven Russen
Want wat we daarnaast zien:
Lindsay’s appartement, dat ze nét kan betalen omdat ze Oprah om een voorschot heeft gevraagd. Het huis is compleet volgestouwd met kleding, een staaltje hoarding waar Peter van der Vorst zijn vingers bij zou aflikken. Ziet er zeker uit als een good place voor een frisse start.
-Lindsay die haar reputatie van pathalogisch te laat komen eer aan doet door een fotoshoot twee keer te laten verschuiven, omdat ze nog gezellig tot ’s ochtends vroeg met wat dronken doorgesnoven Russen zat te afteren. Nuchter, uiteraard, want ze is heus afgekickt.
-Lindsay die desondanks enorm boos is op haar impressario, omdat ze niet eens hun bést doen om haar aan grote filmrollen te helpen, en dat terwijl ze zo gefocust en stabiel is. Haar lifecoach probeert nog heel mild haar eigen aandeel in dit alles te laten inzien, maar zo zit een Lohan niet in elkaar. Het is immers altijd de schuld van het haar manager, niet werkende wekkers, het broeikaseffect, zure melk, of, als dát zelfs allemaal niet meer helpt, haar disease called addiction.

Één glas wijn
Want ja, natuurlijk zien we allang dat Lindsay weer volop aan de drank en de coke zit. Hoewel, coke heeft Lindsay in haar leven ‘slechts tien tot vijftien keer’ gedaan, vertelde ze in het Oprah-interview voorafgaand aan haar realityserie. Dat al die keren stomtoevallig állemaal op film en foto zijn vastgelegd, is natuurlijk iets wat alleen maar Lindsay kan overkomen. Nee, Lindsay houdt vol clean and sober te zijn gedurende alle opnamen, tijdens alle feestjes waar ze elke nacht heen gaat, gedurende al die keren dat ze de crew laat wachten omdat ze tot diep in de middag slaapt, en gedurende alle keren dat ze haar lifecoach, ‘sobercoach’ en potentiële werkgevers laat zitten.

Totdat het einde van de show nadert, en zelfs een beroepsnarcist als Lindsay moet toegeven dat ze wellicht toch een piepklein beetje ongeloofwaardig over is gekomen. Dus, goed, oké: Ze heeft EEN KEER EEN GLAS WIJN GEDRONKEN. Eentje maar! Omdat ze in een relatie zat met een jongen die gewoon drónk in haar bijzijn en haar dus totaal niet steunde in haar sobriety! En iedereen maar doorgaan met ophef maken en haar reputatie schaden. Hoe durven ze.

Waterloo
Tja. En toen barstte Amerika saamhorig in hoongelach uit, en wist Lindsay dat haar Waterloo echt gekomen was. Dus speelde ze haar aller, allerlaatste troefkaart: ze had tijdens de opnames verdomme een mískraam gehad! Vandaar dat ze tóch niet zo in a good place zat en steeds te laat kwam enzo.
Nu zóu dat waar kunnen zijn. En dan is dat zielig voor Lindsay, heus. Maar iets in mij zegt dat dit gewoon weer een slecht staaltje Lohan-methodacting is, waarbij ze een miskraam gebruikt als excuus omdat iedereen die aan zo’n excuus twijfelt direct zelf een slecht mens is.

Misschien ben ik dat dus ook wel, wat mij weer stof tot nadenken geeft. Bedankt, Lindsay. Ik kan veel over je zeggen, maar níet dat je niet interessant bent.